Άντι Αντίλοβιτς, τερματοφύλακας Πανθρακικού «Θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για τον Πανθρακικό»
Μπορεί να είναι μόλις μια εβδομάδα κάτοικος Κομοτηνής, ωστόσο νιώθει πολύ άνετα και μπαίνει σιγά-σιγά στο κλίμα και στους ρυθμούς της νέας του πόλης. Ο λόγος για τον Άντι Αντίλοβιτς, τον νέο τερματοφύλακα του Πανθρακικού, ο οποίος το πρωί του Σαββάτου συνομίλησε με την Νατάσσα Βαφειάδου και τον Βασίλη Στοάκη σε πολύ ευχάριστο κλίμα. Ο Άντι Αντίλοβιτς είδε πολλές ομοιότητες στον τρόπο ζωής των κατοίκων των δύο χωρών, Βοσνίας και Ελλάδας, και υποσχέθηκε πως θα δώσει τον καλύτερο του εαυτό με την φανέλα του Πανθρακικού ενώ παράλληλα αποκάλυψε πως οι ώρες μέχρι την ολοκλήρωση της μεταγραφής του ήταν οι χειρότερες στη ζωή του.
«Έλληνες και Βόσνιοι έχουμε την ίδια νοοτροπία και ιδιοσυγκρασία»
ΠτΘ: Ποιες είναι οι πρώτες σου εντυπώσεις από την Ελλάδα;
Α.Α.: Είναι σαφέστατα πιο ήσυχα από το Σαράγιεβο. Όλα είναι πιο χαλαρά, λιγότερο κυκλοφοριακό, πιο γαλήνια και θεωρώ ότι δεν θα έχω πρόβλημα προσαρμογής, καθώς ταιριάζουμε πολύ σαν νοοτροπία και ιδιοσυγκρασία.
ΠτΘ: Πώς είναι οι σχέσεις σου με τους συμπαίχτες σου;
Α.Α.: Παρότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να κρίνω, θεωρώ πως έχω να κάνω με πολύ καλούς ποδοσφαιριστές και πολύ καλούς ανθρώπους. Με έχουν κάνει να νιώσω πολύ άνετα και για το λόγο αυτό μπορώ να πω πως και εγώ μπαίνω γρήγορα στο κλίμα.
ΠτΘ: Υπάρχει κάποιος ποδοσφαιριστής που είσαι πιο κοντά;
Α.Α.: Εξαιτίας του γεγονότος πως μικρότερος αγωνίστηκα στην Τουρκία και γνωρίζω λίγο τη γλώσσα και έτσι μιλάω λίγο περισσότερο με τον Μπαϊκαρά, που είναι Τούρκος και μπορούμε να συνεννοηθούμε. Επίσης μιλάω και πηγαίνω καθημερινά στην προπόνηση με τον Αντώνη Λαδάκη.
«Πέρασα πολλά προβλήματα μέχρι την ολοκλήρωση της μεταγραφής»
ΠτΘ: Πώς πραγματοποιήθηκε η μεταγραφή σου και τι προβλήματα παρουσιάστηκαν;
Α.Α.: Η μεταγραφή μου ήταν δύσκολη και δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα. Ας τα πάρουμε από την αρχή. Το τελευταίο μου παιχνίδι ήταν για το Europa league και προκριθήκαμε και θα παίξουμε με μία ομάδα που μπορούμε να προκριθούμε στην επόμενη φάση και εν συνεχεία να διεκδικήσουμε την είσοδο στους ομίλους, που μπορούν να φέρουν πολλά λεφτά στην ομάδα. Εγώ την ομάδα την αγαπώ, ήμουν δεύτερος αρχηγός αλλά ήθελα να αρπάξω την ευκαιρία και να αγωνιστώ στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι της Σαράγιεβο, παρότι δέχθηκαν αρχικά, εν συνεχεία άλλαξαν στάση. Ήρθα στην Ελλάδα μαζί με τον εκπρόσωπο της Σαράγιεβο, ο οποίος ευτυχώς βοήθησε στη λύση. Ο Πανθρακικός έδωσε αυτά που έπρεπε να δώσει αλλά η στάση των ανθρώπων της Σαράγιεβο άλλαξε ξαφνικά. 4 ώρες στο γραφείο του Πανθρακικού ψάχναμε για μία λύση, αυτές ήταν οι 4 χειρότερες ώρες στη ζωή μου, πίστεψε με. Αγαπώ το Σαράγιεβο, την ομάδα που υποστηρίζω, αλλά ήθελα να αρπάξω την ευκαιρία και να αγωνιστώ στο εξωτερικό και σε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα όπως αυτό της ελληνικής Superleague. Ευτυχώς ήταν μαζί μου ο συγκεκριμένος άνθρωπος της ομάδας που βοήθησε στη λύση.
ΠτΘ: Τώρα είσαι παίχτης του Πανθρακικού. Τι γνωρίζεις για τις ομάδες, το ελληνικό πρωτάθλημα και το ελληνικό ποδόσφαιρο;
Α.Α.: Ξέρω αρκετές ομάδες, όπως ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναικός, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ και ο Άρης. Ξέρω πως ο Ατρόμητος θα είναι δυνατός με τον Ντούσαν Μπάγιεβιτς στον πάγκο. Ωστόσο δεν ξέρω τις ομάδες που θα παλέψουμε για να πετύχουμε τους στόχους μας. Έχω δει αγώνες από κανάλι των βαλκανίων, που είχε τα δικαιώματα, ωστόσο έχω πολλά ακόμα να δω και να μάθω. Έχουμε δύσκολο πρόγραμμα στην αρχή, ωστόσο θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερους βαθμούς.
«Εντυπωσιάστηκα όταν είδα τις εγκαταστάσεις της ομάδας»
ΠτΘ: Τι στοχεύεις για σένα προσωπικά αλλά και την ομάδα;
Α.Α.: Εύχομαι να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό σε κάθε αγώνα για να μπορέσω να δικαιώσω όσους με έφεραν στην ομάδα. Επίσης εύχομαι να παραμείνουμε στην κατηγορία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».
Πώς σου φαίνονται οι εγκαταστάσεις του Πανθρακικού;
Α.Α.: «Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος και εντυπωσιασμένος που δουλεύω κάτω από αυτές τις συνθήκες. Όταν τις είδα πραγματικά εντυπωσιάστηκα. Είναι πολύ ωραίες εγκαταστάσεις, οργανωμένες και διαθέτει ό,τι πρέπει να έχει και ό,τι χρειάζεται κάθε επαγγελματική ομάδα.
«Γεμάτη ευθύνες η θέση του τερματοφύλακα»
ΠτΘ: Αν είχες απέναντι σου ένα μικρό παιδί που ήθελε να γίνει τερματοφύλακας, τι συμβουλές θα του έδινες;
Α.Α: Να αλλάξει θέση (γελώντας). Η θέση του τερματοφύλακα είναι γεμάτη ευθύνες, Μπορεί για 90’ να είσαι εκπληκτικός αλλά ένα λάθος της στιγμής μπορεί να σε κάνει μοιραίο. Αντίθετα ένας επιθετικός μπορεί να είναι σε άλλο γήπεδο για 90’ , ωστόσο πολύ εύκολα με ένα γκολ στο τελευταίο λεπτό γίνεται ήρωας. Σε γενικές γραμμές πρέπει να είσαι ήρεμος, συγκεντρωμένος στο παιχνίδι και προσεχτικός αν είσαι στη θέση του τερματοφύλακα.
ΠτΘ: Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στην καριέρα σου;
Α.Α.: Στην Βοσνία υπάρχει μεγάλη έχθρα ανάμεσα στην Σαράβιεβο και την Ζελέζνιτσαρ. Όλα τα παιχνίδια να έχεις κερδίσει, αν χάσεις στο ντέρμπι, είναι αποτυχημένη η σεζόν. Σε αυτό το παιχνίδι πρέπει να κερδίσεις, όλοι ζουν για αυτό το παιχνίδι. Εγώ αγωνιζόμουν στην Σαράγιεβο και ο αδερφός μου ήταν επιθετικός στη Ζελέσνιτσαρ. Καταλαβαίνεις πως ήταν μία πολύ δύσκολη στιγμή για εμένα.
ΠτΘ: Ποια είναι η μεγαλύτερη θυσία για το ποδόσφαιρο;
Α.Α.: Μόνο και μόνο το γεγονός πως δεν έχω ένα σταθερό μέρος αλλά συνεχώς αλλάζω πόλεις και χώρες. Είναι αυτά που θυσιάζω για το ποδόσφαιρο αλλά τι να κάνεις; Η κάθε δουλειά έχει δυσκολίες.
ΠτΘ: Ποιο μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στον κόσμο;
Α.Α.: Θέλουμε τον κόσμο στο πλευρό μας, θέλουμε να μας στηρίζουν. Εμείς από την πλευρά μας θα δίνουμε το 100 % των δυνατοτήτων μας για να πετύχουμε το στόχο και να τους δώσουμε χαρά.
«Το σημαντικότερο όλων είναι να υπάρχει «γραμμή επικοινωνίας» μεταξύ παικτών και του «αρχηγού» της ομάδας»
ΠτΘ: Ποια είναι η άποψή σου για τον προπονητή σου, κ.Σάββα Παντελίδη;
Α.Α: Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα, να κρίνω… Είμαι άλλωστε μόλις μία εβδομάδα στην Κομοτηνή και στην ομάδα. Σε έναν μήνα θα έχω μία πιο εμπεριστατωμένη άποψη τόσο για τον κ. Παντελίδη όσο και για τους συμπαίκτες μου, ωστόσο μπορώ να πω ότι η μέχρι τώρα σχέση μου με τον κ. Παντελίδη είναι άψογη. Είναι ένας άνθρωπος επαγγελματίας πάνω απ’ όλα. Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι πρόκειται για έναν ανοιχτόμυαλο και συνεννοήσιμο άνθρωπο, κάτι που σε αυτό το επάγγελμα πολλές φορές εκλείπει. Και το σημαντικότερο όλων είναι να υπάρχει «γραμμή επικοινωνίας» μεταξύ παικτών και του «αρχηγού» της ομάδας.
«Η Κομοτηνή ανταποκρίνεται πλήρως στην εικόνα που είχα για την Ελλάδα, ωστόσο τα σημάδια της οικονομικής κρίσης είναι εμφανή»
ΠτΘ: Η εικόνα της Ελλάδας, ανταποκρίνεται μέχρι στιγμής, καθότι είσαι πολύ λίγες ημέρες εδώ, σε αυτή που είχες στο μυαλό σου; Και ποια ακριβώς ήταν αυτή; Θέλω να πω είχες και συ συνδεδεμένη την Ελλάδα, αυτή τη στιγμή με την οικονομική κρίση, τον κόσμο που πεινάει κτλ;
Α.Α.: Η Ελλάδα είναι ακριβώς όπως την περίμενα. Η Ελλάδα στο μυαλό μου, είχε την ειδυλλιακή εικόνα, της πάντα ηλιόλουστης χώρας, με τα άσπρα σπίτια, όπως στα νησιά και μπορεί βέβαια να μην είμαστε σε κάποιο νησί, αλλά η Κομοτηνή ανταποκρίνεται πολύ στην εικόνα αυτή. Φυσικά άμα κοιτάξεις γύρω σου, φαίνεται ότι ο κόσμος είναι επηρεασμένος από την λεγόμενη «οικονομική κρίση», βλέπεις για παράδειγμα πολλά κλειστά μαγαζιά, ωστόσο αυτό δεν αλλάζει κάτι στα συναισθήματα και την άποψή μου για την Ελλάδα.
ΠτΘ: Η Κομοτηνή έχει την «ιδιαιτερότητα» να θεωρείται και να είναι φυσικά, μία πολυπολιτισμική πόλη. Δεν ξέρω αν πρόλαβες να πάρεις μία ιδέα. Αν ναι, σε παραξένεψε καθόλου αυτός ο συνδυασμός του μουσουλμανικού και του χριστιανικού στοιχείου; Δεν παραξενεύτηκες που είδες γυναίκες με μαντίλα και ανθρώπους να μιλάν τούρκικα;
Α.Α.: Είμαι λίγες μέρες στην Κομοτηνή, αλλά πρόλαβα φυσικά να δω γιατί ακριβώς μιλάς. Δεν με παραξένεψε καθόλου, ίσα ίσα… για μένα είναι κάτι πολύ φυσιολογικό και όμορφο. Η Βοσνία είναι μία χώρα στην οποία ζουν χριστιανοί, είτε καθολικοί είτε ορθόδοξοι και μουσουλμάνοι μαζί. Επομένως καταλαβαίνεις ότι είμαι «συνηθισμένος» σε αυτή την εικόνα συμβίωσης. Μάλιστα μπορώ να πω ότι η Κομοτηνή μου θυμίζει πολύ την πόλη μου.
Συνέντευξη: Βασίλης Στοάκης, Νατάσσα Βαφειάδου
Παρατηρητής της Θράκης