Την ίδια ημέρα πιάνουν προέδρους ΠΑΕ και μανατζαραίους για «στημένα», μαθαίνω ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα λίστες φοροφυγάδων, ψάξτε να βρείτε τι άλλο καλό θα δουν τα μάτια μας ώσπου να περάσει από τη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο! ...... κι όλα αυτά για να ηρεμήσει η πλατεία
Για πρώτη φορά ακούγεται από την Ελληνική Κυβέρνηση πως επισήμως ξεκινάει η διαδικασία διακράτησης ομολόγων που τώρα λήγουν και πρέπει να πληρωθούν. Ο Ε.Βενιζέλος ζήτησε από τις ελληνικές τράπεζες, με απολύτως ΠΙΕΣΤΙΚΟ και ΑΥΣΤΗΡΟ τρόπο, εθελοντικά να μην ζητήσουν την πληρωμή των ομολόγων τους που λήγουν, ξεκινώντας έτσι τις διαπραγματεύσεις.
Ο κύριος Βενιζέλος είπε χαρακτηριστικά πως περιμένει η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών και ασφαλιστικών ιδρυμάτων στην διακράτηση των ομολόγων ''θα είναι αυτή που θα είναι'', δείχνοντας πως και πόσο θα τις συμβουλεύσει-πιέσει για να συναινέσουν.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποιά ομόλογα θα διακρατηθούν ο κύριος Βενιζέλος είπε πως πιθανόν και αυτά που λήγουν το 2015 αλλά δεν απάντησε ποιός θα είναι ο χρονικός ορίζοντας της επιμήκυνσης στην πληρωμή τους.
ΥΓ .... οι Ελληνικές Τράπεζες στραγγίζουν από ρευστότητα μη παίρνοντας αυτά τα λεφτά ..... μόνο η ΕΤΕ έκανε πριν καμια βδομάδα πώληση ελληνικών ομολόγων μόνη της και την αγρίεψαν και σταμάτησε.... το δάνειο που θα πάρουμε τον Ιουλίο πλέον είναι αποκλειστικά για να πληρώσουμε τους τόκους των κρατικών δανείων που λήγουν ..... Ετσι το στράγγισμα του μέσου εργαζόμενου από το μεσοπρόθεσμο καλά κρατεί ..... οι Ελληνικές Τράπεζες στραγγαλίζονται κάτι που σημαίνει ότι με την σειρά τους θα στραγγαλίσουν τους χρεωστήδες ...... οι νομικοί σύμβουλοι των τραπεζών θα κάνουν χρυσές δουλειές με τις κατασχέσεις ..... είναι σαν τους νεκροθάφτες αυτοί πια ..... μόνο που θάβουν ζωντανούς
Αθήνα Σκληρή κριτική στη στρατηγική της τρόικας για την ελληνική οικονομία και ειδικά στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ασκεί ο γνωστός αρθρογράφος των Financial Times, Βόλφγκανγκ Μύνχαου, σε άρθρο με τίτλο «Ίσως οι Έλληνες βουλευτές πρέπει να πουν όχι» στο Μεσοπρόθεσμο.
Ο κ. Μύνχαου, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι ενώ η λιτότητα ήταν απαραίτητη στην αρχή του Μνημονίου, τώρα πρέπει να δοθεί έμφαση στη στροφή προς την ανάπτυξη.
Μάλιστα, ο αρθρογράφος των FT αναφέρεται και στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δύσκολα μπορεί να αντικρούσει κανείς τη θέση του κ. Σαμαρά με οικονομικά επιχειρήματα».
Αναλυτικά το άρθρο που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Δευτέρας έχει ως εξής:
«Στη Βουλή της Ελλάδας αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα η πιο σημαντική κοινοβουλευτική συζήτηση της σύγχρονης ιστορίας της χώρας. Εάν η πλειοψηφία εγκρίνει τα μέτρα λιτότητας κατά την ψηφοφορία της Τρίτης, όλα είναι καλά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεχίσουν να παρέχουν πίστωση. Εάν όχι, τότε η Ελλάδα ενδέχεται να χρεοκοπήσει μέσα σε διάστημα λίγων ημερών.»
»Πώς θα πρέπει να ψηφίσουν οι Έλληνες βουλευτές;»
»Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα θα έλεγα: Αδιαμφισβήτητα «Ναι». Η χώρα έχει μεγάλο πρωτογενές έλλειμμα. Η λιτότητα που επιβάλλεται από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ είναι ήπια συγκριτικά με τη λιτότητα που θα απαιτούνταν εάν η χώρα αντιμετώπιζε πραγματικό κίνδυνο αποκλεισμού από κάθε ξένο δανεισμό. Μία ανεξέλεγκτη χρεοκοπία θα αποσταθεροποιούσε το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα και θα ανάγκαζε την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ.»
»Τα επιχειρήματα αυτά, ωστόσο, είναι ευάλωτα σε οποιαδήποτε αλλαγή των περιστάσεων. Μία τέτοια αλλαγή πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ επέβαλαν νέα μέτρα λιτότητας. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν μείωση του αφορολόγητου εισοδήματος και έκτακτη εισφορά για τους αυτοαπασχολουμένους. Η απόφαση αυτή πυροδότησε οργισμένες διαδηλώσεις στην Αθήνα. Θεωρώ ότι αποτελεί πολιτική πρόκληση και πράξη οικονομικού βανδαλισμού. Θα εκτροχιάσει όλη τη διαδικασία αντιμετώπισης της κρίσης.»
»Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή. Και, ναι, η ελληνική κυβέρνηση πισωγύρισε λίγο με το προηγούμενο πρόγραμμα, ώστε να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης την προηγούμενη εβδομάδα. Στόχος των τελευταίων μέτρων ήταν να καλύψουν αυτό το κενό. Είναι, όμως, σφάλμα να στερηθεί η Ελλάδα όλα τα διαθέσιμα μέσα για πολιτικούς χειρισμούς.»
»Πολιτικά, το νέο πρόγραμμα λιτότητας έχει ήδη επιπτώσεις. Ενδυναμώνει τη θέση του Αντώνη Σαμαρά, του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος διαφωνεί. Ηγέτες της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς τού άσκησαν πιέσεις την προηγούμενη εβδομάδα. Εκείνος αντιστάθηκε. Το επιχείρημά του είναι ότι η λιτότητα πνίγει την οικονομία και πως η Ελλάδα χρειάζεται τώρα μία ώθηση για να βρεθεί και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης.»
»Ενδυναμώνοντας άθελά της τη θέση του κ. Σαμάρα, η ΕΕ καταστρέφει τις όποιες πιθανότητες εθνικής ενότητας που τόσο απεγνωσμένα ζητούσε. Αυτό το πρόγραμμα, άλλωστε, θα κρατήσει αρκετά χρόνια. Ο κ. Σαμαράς έχει αρκετές πιθανότητες επιτυχίας εάν πέσει η τωρινή κυβέρνηση. Ήδη προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Εάν εκλεγεί, θα ζητήσει από την Ε.Ε. την επαναδιαπραγμάτευση του δανείου. Η ΕΕ και το ΔΝΤ ενδεχομένως να αρνηθούν. Σε αυτό το σημείο, όλη η στρατηγική μπορεί να διαλυθεί.
Δύσκολα μπορεί να αντικρούσει κανείς τη θέση του κ. Σαμαρά με οικονομικά επιχειρήματα. Είναι σαφές πως η λιτότητα ήταν απαραίτητη στην αρχή του προγράμματος, αλλά τώρα πρέπει να δοθεί έμφαση στη στροφή προς την ανάπτυξη, την οποία η Ελλάδα χρειάζεται βάσει όλων των σεναρίων χρεοκοπίας ή μη, εξόδου από το ευρώ ή μη. Η ΕΕ σπατάλησε εβδομάδες στη χαζή συζήτηση για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, αντί να επικεντρωθεί σε θέματα που έχουν πραγματικά σημασία.»
»Το πρόβλημα είναι πως όλη η διαδικασία παραμένει ευάλωτη στις διαθέσεις του εκλογικού σώματος των πιστωτριών χωρών.»
»Η πρώτη προτεραιότητα των πολιτικών στη Γερμανία, στην Ολλανδία και στη Φινλανδία ήταν να μειωθεί το κόστος του προγράμματος όσο το δυνατόν περισσότερο. Προχώρησαν μάλιστα τόσο ώστε να συνυπολογίσουν αβέβαια έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις της Ελλάδας στο εσωτερικό σκέλος του νέου πακέτου στήριξης, αντί να προοριστούν στη μείωση του χρέους. Κατά συνέπεια, βάσει του νέου πακέτου που πιθανότατα θα συμφωνηθεί, κάθε απομάκρυνση από τον στόχο των ιδιωτικοποιήσεων θα αποτελεί κενό χρηματοδότησης. Οι πιστώτριες χώρες σε αυτήν την περίπτωση πιθανότατα θα ζητήσουν νέα μέτρα λιτότητας για να καλυφθεί το κενό. Αυτή η στρατηγική είναι οικονομικά επικίνδυνη και πολιτικά ανεύθυνη.»
»Εύλογα οι Έλληνες είναι επιφυλακτικοί με τη λιτότητα. Θα μπορούσαν να την αποδεχτούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, εάν έβλεπαν πιθανότητες επιτυχίας. Οι οικονομικοί αξιωματούχοι της ΕΕ και οι πολιτικοί τους ηγέτες ιδεολογικά στρέφονται στην πλευρά της προσφοράς. Την πρώτη φορά, έκριναν λάθος τις επιπτώσεις του προγράμματος λιτότητας στην ανάπτυξη. Το κάνουν και τώρα. Θα το κάνουν και στο μέλλον. Και αυτό καταστρέφει τις πιθανότητες επιτυχίας για τους Έλληνες.»
»Το γεγονός ότι το νέο πρόγραμμα στήριξης γίνεται με μισή καρδιά αλλά και ο δογματισμός είναι οι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και τους πιο λογικούς Έλληνες βουλευτές να ψηφίσουν «Όχι» στην αυριανή ψηφοφορία. Το πρόγραμμα, ως έχει, δύσκολα μπορεί να δικαιολογηθεί οικονομικά και ηθικά. Ο μόνος λόγος για να ψηφίσει κανείς "ναι"» θα ήταν να αναβληθεί η χρεοκοπία μέχρις ότου ο δημόσιος τομέας πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο, όμως, δεν πρόκειται να συμβεί πριν από το 2012. Η στρατηγική της ΕΕ ουσιαστικά συρρικνώνει τις επιλογές των Ελλήνων στο πότε θα χρεοκοπήσουν: τον επόμενο μήνα ή τον επόμενο χρόνο.»
»Η ελληνική κυβέρνηση έχει μικρή πλειοψηφία και ασκεί σθεναρές πιέσεις στους βουλευτές της να ψηφίσουν υπέρ του προγράμματος. Η κυβέρνηση μπορεί τελικά να επικρατήσει. Εάν τα καταφέρει, θα είναι λόγω των πολιτικών πιέσεων οι οποίες θα έχουν ασκηθεί και όχι λόγω της ισχύος των επιχειρημάτων, που δεν είναι πλέον ξεκάθαρα.»
»Οι Έλληνες βουλευτές θα πρέπει να ζητήσουν περισσότερες διευκρινίσεις και από τις δύο πλευρές. Το πρόβλημα με τη θέση του κ. Σαμαρά είναι πως η ψήφος κατά του προγράμματος λιτότητας θα πυροδοτήσει περισσότερη λιτότητα πολύ βραχυπρόθεσμα. Ο κ. Σαμάρας πρέπει να εξηγήσει πώς θα μπορέσει η Ελλάδα να χρηματοδοτηθεί χωρίς διαθέσιμο εξωτερικό δανεισμό. Ποια είναι η στρατηγική του; Το στρατόπεδο του «Ναι», παράλληλα, θα πρέπει να εξηγήσει γιατί η λιτότητα θα επιφέρει αυτήν τη φορά αποτελέσματα όταν στο παρελθόν απέτυχε.»
»Οι Έλληνες βουλευτές καλούνται να επιλέξουν μεταξύ ενός ψέματος και μιας καταστροφής. Δεδομένων των όσων διακυβεύονται, η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν θα έπρεπε να είχαν βάλει την Ελλάδα σε αυτή τη θέση.»
Ο Μανώλης Γλέζος με δήλωσή του καταγγέλλει "την γκεμπελίστικη νοοτροπία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όπως εκφράστηκε με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της, οι οποίες αποτελούν ένα αμάλγαμα αντιλαϊκότητας και εξουσιομανίας". Υποστηρίζει ο κ. Γλέζος ότι οι δηλώσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου ότι αν επέλθει χρεοκοπία της χώρας θα χρειαστούν τανκς για να προστατεύσουν τις τράπεζες από τον κόσμο που θα ζητάει τα χρήματά του, "εκφράζουν την ολοκληρωτική αντίληψη υπέρ των τοκογλύφων και εναντίον του ελληνικού λαού" και προσθέτει ότι "ο εκβιασμός δεν θα περάσει".
Ο καλύτερος υπερασπιστής του ελληνικού λαού θα είναι ο ίδιος ο ελληνικός στρατός, τον οποίο θέλουν να εμπλέξουν στα σκοτεινά σχέδια τους. Ας γίνει επιτέλους κατανοητό ότι ο ελληνικός λαός, όπως και οι λαοί της Ευρώπης έχουν ήδη αρχίσει να αποφασίζουν οι ίδιοι για τις τύχες τους, καταλήγει στη δήλωσή του ο Μανώλης Γλέζος.
Με μία ιδιαίτερα σκληρή επιστολή η κόρη του Μάνου, Μυρσίνη Λοϊζου, επιτίθεται δριμύτατα στο Γ. Παπανδρέου, στην κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ. Ζητά μάλιστα την απαγόρευση της ανάκρουσης του γνωστού και δημοφιλούς τραγουδιού του πατέρα της, "Καλημέρα Ήλιε", στις συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ. Κάνοντας αναφορά στο παρελθόν, εξηγεί γιατί επέτρεψε, επί της ουσίας, να ακούγεται το συγκεκριμένο άσμα στις συγκεντρώσεις του κυβερνώντος κόμματος. Τώρα όμως, η κ. Λοϊζου κατηγορεί την κυβέρνηση και το κόμμα για εγκατάλειψη της ελπίδας και του πολιτισμού. "Το τραγούδι αυτό καλημερίζει τον Ήλιο, την ελπίδα, την αλληλεγγύη, και την προσμονή ενός ολόκληρου Λαού, για Δημοκρατία και Ελευθερία. Εσείς όμως, είστε υπεύθυνοι για την πιο βαθιά, πνευματική, αξιακή, ηθική, και πολιτισμική καταχνιά που θα μπορούσε να έχει ποτέ αυτός ο τόπος".
Τη συγκρότηση κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης με υπουργούς που ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης θα αναλάβουν να πουν την πάσα αλήθεια στους πολίτες και να οδηγήσουν τη χώρα στην έξοδο από την κρίση ζητούν περισσότεροι από 50 διακεκριμένοι επιχειρηματίες της χώρας και στελέχη της αγοράς με κοινή τους επιστολή που απέστειλαν στα ΜΜΕ.
Οι συνυπογράφοντες υπογραμμίζεται ότι υιοθετούν πλήρως το προσφατο αντίστοιχο κείμενο των 32 διανοουμένων και καλλιτεχνών, προχωρούν όμως και στην πρόταση σχηματισμού πολυκομματικής κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Το κείμενό τους εχει ως εξής:
«Συντασσόμαστε με τους 32 διανοουμένους και καλλιτέχνες συμπολίτες μας και καλούμε και εμείς την πολιτική ηγεσία μας να τολμήσει να αλλάξει όσα μας έφεραν στη σημερινή απελπιστική κατάσταση της χώρας. Θέλουμε όμως η έκκλησή μας να είναι πιο συγκεκριμένη: Να τολμήσει η πολιτική ηγεσία μας να πει στους Ελληνες την αυταπόδεικτη αλήθεια ότι δεν μπορεί το κράτος συνεχώς να ξοδεύει περισσότερα απ’ όσα εισπράττει. Οτι αν θέλουμε να παύσουμε να είμαστε θλιβεροί επαίτες προς τους δανειστές μας, εκχωρώντας τους αναγκαστικά και μέρος της εθνικής μας ανεξαρτησίας, πρέπει αυτό να σταματήσει τώρα και όχι σε 3 - 4 χρόνια. Να τολμήσει η πολιτική ηγεσία μας να πει στους Ελληνες την αυταπόδεικτη αλήθεια ότι, όπως για μια οικογένεια που ξοδεύει περισσότερα από τα εισοδήματά της η λύση είναι η περικοπή όλων των περιττών δαπανών, και όχι η αμφίβολη προσπάθεια για αύξηση του εισοδήματος, έτσι και για το κράτος η σίγουρη λύση είναι η περικοπή όλων των δαπανών που δεν είναι απολύτως αναγκαίες, και όχι η προσπάθεια αύξησης των φορολογικών εσόδων. Να τολμήσει η πολιτική ηγεσία μας να πει στους Ελληνες την αυταπόδεικτη αλήθεια ότι για να επιτύχεις σε μια προσπάθεια πρέπει να πιστεύεις σε αυτήν και να έχεις την πείρα που χρειάζεται. Ας συγκροτήσει η σημερινή Βουλή μια Κυβέρνηση Εκτακτης Ανάγκης και Εθνικής Ανασυγκρότησης που να αποτελείται από προσωπικό που, ασχέτως κομματικής προέλευσης, προσωπικής συμπάθειας ή βουλευτικής ιδιότητας, διαθέτει την πίστη, την πείρα, τη διαχειριστική ικανότητα και το θάρρος να επιτύχει.
MONIMEΣ ΣTHΛEΣ Hμερομηνία δημοσίευσης: 28-06-11 H ευθύνη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ
Του Δημητρη Mπουραντα*
Η σωστή αξιολόγηση των πολιτικών από τους πολίτες αποτελεί προϋπόθεση για σωστές πολιτικές επιλογές και κατά συνέπεια προϋπόθεση της αποτελεσματικότητας του δημοκρατικού πολιτεύματος. Σωστή και αντικειμενική αξιολόγηση όλων μας, πολύ δε περισσότερο των πολιτικών, δεν πρέπει να γίνεται με βάση τα λόγια, αλλά με βάση τις πράξεις και τα αποτελέσματα. Με αυτή τη λογική, η αξιολόγηση και ο προσδιορισμός των ευθυνών των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σε τούτη την κρίσιμη περίοδο του φόβου και της σύγχυσης αποτελεί μια μαθησιακή διαδικασία για τους πολίτες, αλλά και για τους ίδιους, αφού τώρα έχουν να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα.
Κατ’ αρχάς, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όφειλαν να ξεπεράσουν τα κατεστημένα κομματικά και πολιτικά στερεότυπα, να μην εφησυχάσουν και ν’ αγωνιούν, όπως αγωνιούν τώρα, τους πρώτους δύο μήνες μετά την εκλογή τους. Δεδομένου ότι η χώρα βρισκόταν σε έκτακτη ανάγκη, όχι μόνο δεν έπρεπε να εφησυχάσουν, αλλά όφειλαν να διεκδικήσουν ενεργά με συγκεκριμένες επιλογές και πρωτοβουλίες ένα εθνικό σχέδιο έκτακτων μέτρων, μια κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης (ολιγομελή με έμπειρα στο μάνατζμεντ και την ηγεσία, ικανά, ακέραια και ευρείας αποδοχής στελέχη) που θα ήταν ικανή με ταχύτητα και αποφασιστικότητα να το υλοποιήσει μέσα από έκτακτες (ad hoc) δομές, μηχανισμούς και εργαλεία. Ετσι, το τσουνάμι των αγορών δεν θα είχε ξεσπάσει, ο μηχανισμός της τρόικας δεν θα ήταν αναγκαίος και η οποιαδήποτε στήριξη από την Ε.Ε. θα είχε εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο. Σε άρθρα μου στην «Καθημερινή» (The Economist 13/5/2009) και την «Ελευθεροτυπία» (8/6/2010) αναφέρομαι αναλυτικά στο τι θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση για να μη φθάσουμε εδώ που φθάσαμε. Κάποια από αυτά σήμερα υιοθετούνται, αλλά δυστυχώς είναι πλέον αργά.
Δεύτερον, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με την εμπειρία της απώλειας τόσο πολύτιμου χρόνου μέχρι τον Μάιο του 2010, είχαν την ευθύνη έστω και τότε να διεκδικήσουν τα όσα προανέφερα και τα όσα διεκδικούν (στον βαθμό που τα διεκδικούν ειλικρινά) τώρα, ώστε η χώρα να μη φθάσει σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό,τι ήταν πέρυσι.
Τρίτον, αν για πολλούς λόγους δεν μπορούσαν να κάνουν τα προηγούμενα, όφειλαν να είχαν αναλάβει την ευθύνη τους και να είχαν παραιτηθεί τότε ή να είχαν πάρει πολιτικές πρωτοβουλίες όσο ήταν νωρίς.
Τέταρτον, εδώ που μας έφθασε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ των 48 μελών, μεταξύ των οποίων πολλοί «κηπουροί» και άλλοι νεόκοποι χωρίς εμπειρία, ικανότητες και βούληση (σύμφωνα με την αξιολόγηση πολλών βουλευτών), το αντάρτικο κατά του νέου Μνημονίου και της κυβέρνησης μοιάζει σαν το πήδημα από το καράβι που βουλιάζει. Αυτό, βεβαίως, δεν είναι ανάληψη της ευθύνης για τα όσα έκαναν και δεν έκαναν τους προηγούμενους μήνες και τα όσα πρόκειται να γίνουν.
Πιστεύω ότι το νέο Μνημόνιο, όπως και η συνολική πολιτική της κυβέρνησης, θα βαθύνει ακόμη περισσότερο την οικονομική, την κοινωνική και την πολιτική χρεοκοπία της χώρας μας και την οδηγεί στο χείλος της καταστροφής. Πιστεύω επίσης ότι το πολιτικό σύστημα είναι χρεοκοπημένο και δεν μπορεί ν’ αντιμετωπίσει την πολύπλευρη κρίση. Συνεπώς, η μόνη διέξοδος είναι η ανάδειξη ενός νέου πολιτικού σκηνικού. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει με πρωτοβουλίες αντάρτικου τύπου. Ακόμη και αν οι προθέσεις είναι ειλικρινείς, σίγουρα δεν είναι αποτελεσματικές. Αντίθετα, απαιτούνται νηφαλιότητα, σχεδιασμός και οργανωμένη προσπάθεια. Η ευθύνη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (αλλά και της Ν.Δ.) συνδέεται άμεσα με αυτή τη λογική.
Κατά τη γνώμη μου, μπροστά στο δίλημμα της κυβέρνησης «στηρίζουμε ή βουλιάζουμε», για όσους βουλευτές διαφωνούν με το μείγμα πολιτικής του νέου Μνημονίου ή φοβούνται ότι λόγω ανικανότητας του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης τον επόμενο Ιούνιο θα είμαστε ακόμη χειρότερα, η ανάληψη της ευθύνης μπορεί να γίνει με τις ακόλουθες επιλογές:
α) αναγκαστικά ψηφίζουν το Μνημόνιο και μετά παραιτούνται και πάνε σπίτι τους, ως ένδειξη έμπρακτης μετάνοιας,
β) αναγκαστικά ψηφίζουν το Μνημόνιο, μετά αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την αλλαγή που πολιτικού σκηνικού και για μια διακυβέρνηση ικανή να επιτύχει τον ολικό επαναπροσδιορισμό της χώρας.
Πέραν αυτών, ανάληψη ευθύνης σημαίνει ακόμη ν’ αγωνισθούν ενάντια όσων θέτουν το δίλημμα «εντός ή εκτός Ευρωζώνης», καθώς και σε όσους για λόγους σκοπιμότητας και πολιτικών ελιγμών παίζουν με το μέλλον της χώρας μέσω δημοψηφισμάτων ή άλλων διλημματικών εκφοβισμών. Εστω και τώρα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά και των άλλων κομμάτων ας αναλάβουν την ευθύνη τους. Διαφορετικά, η δίνη των φαύλων κύκλων θα τσακίσει το καράβι πάνω στα βράχια και οι πολίτες προφανώς θα τους αξιολογήσουν και δεν θα τους συγχωρέσουν.
*Ο κ. Δημήτρης Μπουραντάς είναι καθηγητής Μάνατζμεντ και Ανθρωπίνων Πόρων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συντονιστής της Κίνησης Πολιτών «Ο κύκλος των χαμένων αξιών».
YΓ. τον μπουραντά το είχα δάσκαλο στο μάνατζμεντ στη σχολή του γένους (ΑΣΟΕΕ). Ηταν βοηθός του μεγάλου δάσκαλου της εποχής εκείνης στην οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων Ι.Λαδόπουλου.
......... Ας συγκροτήσει η σημερινή Βουλή μια Κυβέρνηση Εκτακτης Ανάγκης και Εθνικής Ανασυγκρότησης που να αποτελείται από προσωπικό που, ασχέτως κομματικής προέλευσης, προσωπικής συμπάθειας ή βουλευτικής ιδιότητας, διαθέτει την πίστη, την πείρα, τη διαχειριστική ικανότητα και το θάρρος να επιτύχει.
.....................
δυστυχώς για την Ελλάδα οι βουλευτές της αυτή τη στιγμή είναι από τους πιο αποτυχημένους στην πραγματική ζωή .... ποιος από αυτούς θα μπορούσε να σταθεί στην αγορά εργασίας εξω στην πιάτσα τώρα ???? ..... ΚΑΝΕΝΑΣ ..... ποιος από σας θα προσλάμβανε κάποιον από αυτούς σαν πιστό, έμπειρο, θαρραλέο για διαχειριστή στην επιχείρησή του ???? ..... κανένας μας ....... έτυχε λοιπόν σ'αυτούς να κρεμαστούμε για να μας βγάλουν από το αδιέξοδο ...... ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΒΓΑΛΟΥΝ
Ποιος νομίζει ότι ο ΓΑΠ μπορεί να συντάξει ένα γράμμα μόνος του .... αφού οι λόγοι που βγάζει χωρίς κείμενο είναι ασυνάρτητοι Ποιος νομίζει ότι ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ μπορεί να κάνει κάτι παραγωγικό στην ζωή του ???
είμαι και ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ και ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΣ από το σύνολο της κωλοκατάστασης
ρε παπαρες του ΠΑΣΟΚ γιατί δεν βάζετε το μεσοπρόθεσμο σε δημόσια διαβούλευση η σε δημοψήφισμα ....γαμω τα opengov σας .... γαμω την Διαύγεια ..... ΟΥΣΤ κοπρόσκυλα
συγχαρητηρια σε ολους τους αληταραδες για την ψηφο τους..καταστρεψατε την χωρα κυριοι και απο εδω και περα τα αυγα και τα γιαουρτια θα ειναι μια ευχαριστη αναμνηση...για τα χειροτερα φοβαμαι.οσον αφορα για το επιχειρημα οτι σωζεται η χωρα μπορει και να ειναι ετσι,αλλα χρεωκοπουν οι πολιτες.λες και ο κοσμος ειναι προβατα.οι παλιες εποχες περασαν αγαπητοι μου.απο εδω και περα για οτι κι αν γινει θα ειστε υπευθυνοι και υπαιτιοι εσεις και μονο εσεις.να μην ακουω δικαιολογιες του στυλ,γιατι μου καψανε το αυτοκινητο,ή γιατι με εδειραν..μαλλον και λιγα θα ειναι..
...συμφωνω με τον συνΠανθρακα παραπανω... και με δεκα υπογραφες....
...αλλα θα ηθελα να μην ξεχναμε,τον σπιουνικο οσο και ατιμο ρολο που επαιξαν οι δημοσιογραφοι...κυριως αυτοι των μεγαλων ιδιωτικων καναλιων.....
...ξερανε τα παντα τοσα χρονια κι ομως εκαναν τις κοτες για να κονομανε μαζι με τους εργολαβους αφεντικα τους.....
...στο "βρωμικο '89" με την κυβερνηση εθνικης ενοτητας με τον Ζολωτα,η πατριδα μας ειχε ηδη μπαταρει ...και τοτε αν δεν παιρναμε ενα τεραστιο δανειο για την εποχη,δεν θα πληρωνοτανε κανενας μισθωτος και συνταξιουχος την επομενη μερα....αλλα τοτε κακαριζανε ολοι τους ....οι δεξιοι για τους δικους τους και οι Πασοκοι επισης για τους δικους τους...οι Κουκουεδες κακαριζανε κι αυτοι,αλλα κανενας μεχρι τωρα δεν μπορεσε να καταλαβει για πιο λογο....η περιπτωση τους μεχρι και σημερα,δεν μπορει να εξηγηθει....
...τωρα γουρλωνουνε ολοι τα ματια τους,πασοκοι,δεξιοι και κουκουεδες, καθε φορα που αναφερονται στα μεσοπροθεσμα και τις Τροικες.......την εποχη των Ολυμπιακων αγωνων,επισης κανανε τουμπεκι ψιλοκομενο γιατι μυριστηκαν καραβιες τα ευρω να ξεφωρτωνονται...σαν τις υαινες που εντοπιζουν τα πτωματα ......κανενας δεν σταθηκε διπλα στον Φιλιππα τον Συριγο,τον μοναδικο που γαυγιζε για την καταστροφη που ερχοτανε...τσιμουδια....τουμπεκι....και τελικα μονος του ο Συριγος μαζεψε το ξυλο....
...τελικα οπως η χουντα κατεβαζει τα τανκς,ετσι και η δημοκρατιες κατεβαζουν τους δημοσογραφους....
...τελος λοιπον...εμπιστοσυνη σε κανεναν...πεθανανε ολοι τους...και οι δυο φαρες...πολιτικοι και δημοσιογραφοι.....αυτο που εχει μεινει πια, για οσους εργαζομαστε ακομη και για οσους εχασαν καθε ελπιδα,ειναι η αλληλεγγυη μεταξυ μας με καθε δυνατο τροπο...για να μπορεσουμε καποια στιγμη να χαμογελασουμε και παλι....δεν πρεπει να φοβομαστε κανεναν τους...ο φοβος ειναι κακος συμβουλος....στ αρχιδια μας οι τραπεζες τους και οι φοροι τους και οι εκτακτες εισφορες τους...δεν προκειται να συμβει τιποτε σε οποιον ζητηθει να πληρωσει και δεν θα μπορει να το κανει...ελατε να μας τα παρετε αν τολματε......
....σας προσφερουμε τους αδενες μας...τους γεννητικους.....μαζι με μπολικους κεσεδες γιαουρτι.....
...προσωπικα θελω να πω ενα μεγαλο μπραβο στον βουλευτη του Πασοκ,τον Κουρουμπλη....δεν ψηφισε την καταδικη του Ελληνα εργαζομενου και τιμησε τα παντελονια που φοραει.........
...και απεδειξε επισης,πως οταν δεν μπορεις να δεις με τα ματια και βλεπεις με την ψυχη,βλεπεις καλυτερα.....μπραβο ρε ΠΑΛΛΗΚΑΡΕ ΜΥΤΙΛΙΝΙΕ......
Πάνω από 100 εκτιμάται ότι είναι οι τραυματίες στο Σύνταγμα, ενώ περισσότεροι από 500 διαδηλωτές αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα λόγω της εκτεταμένης χρήσης δακρυγόνων. Συνεχίζονται τα επεισόδια μεταξύ κουκουλοφόρων και δυνάμεων της αστυνομίας. Εντονες αντιδράσεις για τη «βροχή» χημικών και τη βία κατά διαδηλωτών.
ΥΓ ...... θα πάρω ένα παλούκι και από αγανακτισμένος θα γίνω εξοργισμένος ..... να δω που θα κρυφτείτε εσείς που ψηφίσατε ΝΑΙ στο μεσοπρόθεσμο ....... θα σας κάνω βραχυπρόθεσμους
Κάτσε να βάλουν χέρι στα λεφτάκια του κόσμου που τα έχουν στις Τράπεζες και εκεί να δεις οργή . Αλβανία θα γίνει.........
Άσχετο, είδα στην TV ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος έστειλε επιστολή αν κατάλαβα καλά σε όλες της Μητροπόλεις να μεταφέρουν μέχρι την 31/12/2011 όσα αποθεματικά έχουν από στις ιδιωτικές Τράπεζες, στην Τράπεζα Ελλάδος και αντ αυτού θα τους δοθούν Ομόλογα
Οι πιο όμορφες φωτογραφίες που είδα σήμερα ήτα αυτές με την Λιάνα Κανέλλη........ Το κακό είναι ότι θα μας ζαλίζει τα @ρχίδι@ στα τηλεοπτικά πάνελ ευτυχώς δεν βλέπω τηλεόραση.
ο αυτοσαρκασμός είναι χαρακτηριστικό πολύ "δυνατού" ανθρώπου ..... και κυρίως ειλικρινή ..... την Λιανα την πάω σε πολλά ..... εκτός από το ευκόλως εννούμενο αφού είναι ομοφυλόφιλη .... επίσης δεν μπορώ να την ψηφίσω λόγω δημοτικότητας
....διαφωνω....επειδη κι εγω την "μελεταω", καμμια φορα δεν την θυμαμαι να τσαλακωνεται....συμφωνω μαζι σου για τον αυτασαρκασμο......προυποθετει ολοκληρωμενο και δυνατο προφιλ ανθρωπου...με δεσποζουσα εκφραση το χιουμορ βεβαια......χιουμορ εχει...δεν αυτοσαρκαζεται ομως......
...η "Λιανα" ειναι ενα τεραστιο "εγω" απο την κορφη ως τα νυχια......το οποιο ειναι υποχρεωμενη,καθε φορα να τονιζει και λογω της δημοσιοτητας αλλα κυριως λογω των σεξουαλικων της προτιμησεων(μαγκια της και ευγε της...και δεν πεφτει σε κανεναν λογος)...πρεπει να δειχνει συνεχεια πως μπορει να κανει τα παντα μονη της..αυτη και το "εγω της".......και αυτο κανει συνεχως....