Ο µισθοφορικός στρατός που κλήθηκε να κάνει τη βρώµικη δουλειά
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ∆ΗΜΗΤΡΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011
Η φιλοδοξία του Μουαµάρ Καντάφι ήταν να δηµιουργήσει τη Στρατιά της Σαχάρας, η οποία υποτίθεται ότι θα επιχειρούσε υπό τις άµεσες διαταγές του. Το σχέδιο ενός µισθοφορικού, άρτια εκπαιδευµένου στρατού απέτυχε. Αλλά οι µισθοφόροι έµειναν. Σύµφωνα µε την οργάνωση Human Rights Solidarity, αυτέςτις ηµέρες οιµισθοφόροι έχουν φτάσει τις30.000
και η αποζηµίωση γιατον καθένα είναι 2.000 δολάρια – ανπίστεψε κάποιος από τους αυτούς τις αγγελίες που δηµοσιεύονταν σε εφηµερίδες της Νιγηρίας. ∆έκα µε δώδεκα χιλιάδες δολάρια είναι η επιπλέον αποζηµίωση για κάθε άµαχο που χάνει τη ζωή τουαπό τις σφαίρες τους, κατά το ΑλΤζαζίρα. Ο Μουαµάρ Καντάφι χρησιµοποιεί τους απελπισµένους τηςΥποσαχάριας Αφρικής για να εξοντώσει τουςδιαδηλωτές της πατρίδας του. Οιµισθοφόροι προέρχονται κυρίως από το Τσαντ, τη Μαυριτανία, τη Νιγηρία, τον Νίγηρα και την Ουγκάντα. Η συντριπτική πλειονότητα δεν γνωρίζει λέξη αραβικά, η κοινή τους γλώσσα είναι τα γαλλικά.Κάποιοι προέρχονται και από τα Βαλκάνια, κυρίως απότη Σερβία,οι οποίοι επάνδρωσαν τις ένοπλες«Επαναστατικές Επιτροπές» που παραµένουν πιστές στο καθεστώς. Από τα τάγµατα δεν λείπουν και λίγοι Βόσνιοι. Αυτοί οι τελευταίοι στρατολογήθηκαν εθελοντικά για λόγους θρησκευτικής αλληλεγγύης.
ΟΙ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ έφτασαν στη Λιβύη µε στρατιωτικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν από το Μπενίν, στη ∆υτική Αφρική. Το επίπεδο της εκπαίδευσης και της αφοσίωσής τους απέχει πολύ από αυτό που ονειρευόταν να πετύχει ο λίβυος δικτάτορας µε τη Στρατιά της Σαχάρας. Κάποιοι αφοπλίστηκαν σχετικά εύκολα και συνελήφθησαν από τους διαδηλωτές, οµολογώντας αµέσως ότι στρατολογήθηκαν κυρίως από τον Χαµίς Καντάφι, γιο του Συνταγµατάρχη, και ότι είχαν λάβει τη διαταγή να πυροβολούν το πλήθος. Μερικές εκατο ντάδες από αυτούς χρησιµοποίησε ο Χαµίς γιανα ανακαταλάβειτην Αλ Μπάιντα στην Ανατολική Λιβύη. Οι «κίτρινοι µπερέδες», όπως είναι γνωστοί, αποδείχθηκαν ανεπαρκείς ακόµη και γι’ αυτό. Ο Χαµίς δεν είναι ο µόνος στις εντολές του οποίου υπακούουν οι µισθοφόροι. Καθένας από τους επτά γιους του Καντάφι έχει υπό τις άµεσες διαταγές του µια µισθοφορική οµάδα. Προτού αρχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο καθεστώς του Καντάφι, οι µισθοφόροι πληρώνονταν από το καθεστώς του Οµάρ αλ Μπασίρ στο Σουδάν για να επιτίθενται στις νότιες περιοχές της αχανούς χώρας. Το αποτέλεσµα ήταν ανάλογο µε αυτό στην Αλ Μπάιντα: ο Νότος αποσχίσθηκε από τον Βορρά. Από µια άποψη, οι µισθοφόροι είναιοι σωστοί άνθρωποι για τη βρώµικη δουλειά. Αλλά όπως επισηµαίνει ένας στρατιωτικός αναλυτής στην εφηµερίδα «Λα Ρεπούµπλικα» «οι µισθοφόροι είναι οι πιο αναξιόπιστοι, έτοιµοι να το σκάσουν µε την πρώτη ευκαιρία εάν δουν ότι τα πράγµατα σκουραίνουν γι’ αυτούς».
30.000
µισθοφόροι έχουν επιστρατευτεί από το καθεστώς Καντάφι.
2.000
δολάρια είναι η αποζηµίωση για καθέναν από τους µισθοφόρους. 12.000
δολάρια είναι η επιπλέον αποζηµίωση στους µισθοφόρους για κάθε άµαχο που πέφτει νεκρός από τις σφαίρες τους.
«Ακολουθεί την τακτική της καµένης γης» LE MONDE
«Οι µισθοφόροι υπήρχαν πάντα στη Λιβύη, αλλά ο αριθµός τους έχει αυξηθεί τις τελευταίες ηµέρες.Επειδή ο στρατός αποφάσισε να µην ακολουθήσει τον Καντάφι, αυτός ανέτρεξε κατά κύριο λόγο στους µισθοφόρους για να καταστείλει την εξέγερση», δηλώνει σε συνέντευξή της στην εφηµερίδα «Λε Μοντ» η Σουχαΐρ Μπελχασέν, πρόεδρος της ∆ιεθνούς Οµοσπονδίας για τα Ανθρώπινα ∆ικαιώµατα (FIDH).«Αυτό που είναι ανησυχητικό – προσθέτει – είναι ότι αυτοί οι µισθοφόροι προέρχονται από την Υποσαχάρια Αφρική απ’ όπου έρχονται και οι µετανάστες. Είναι δραµατικό να συγκρουστούν οι µισθοφόροι µε ένα εκατοµµύριο µετανάστες που βρίσκονται στη χώρα».
Η Σουχαΐρ Μπελχασέν δεν έχει καµία αµφιβολία ότι ο συνταγµατάρχης καταφεύγει στην τακτική της καµένης γης για να παραµείνει στην εξουσία. «Ο Καντάφι βρίσκεται εκτός πραγµατικότητας.
Χρησιµοποιεί το τελευταίο χαρτί. Καταφεύγει στην τακτική της καµένης γης δίνοντας την εντύπωση ότι είναι έτοιµος να παρασύρει τον λαό στην πτώση του», επισηµαίνει για να προσθέσει: «Ο Καντάφι είναι περιχαρακωµένος στον κόσµο του, δεν πρόκειται να υποχωρήσει». Η επικεφαλής της FIDH επισηµαίνει ακόµη ότι την ίδια γραµµή ακολουθεί και το περιβάλλον του λίβυου δικτάτορα. «Ακόµη και ο Σάιφ αλ-Ισλάµ, ο οποίος υποτίθεται ότι θέλει να εκσυγχρονίσει το καθεστώς, µίλησε για λουτρό αίµατος. Είναι σαφές πως αισθάνεται ότι απειλείται».
Xάσµα µε τις ένοπλες δυνάµεις
Γιατί όµως επιστρατεύει αφρικανούς και βαλκάνιους µισθοφόρους ο Καντάφι αντί για λίβυους στρατιώτες; Η απάντηση βρίσκεται στη «χαλαρή» στάση – για άλλους «στάση αναµονής» – των ενόπλων δυνάµεων της Μεγάλης Αραβικής Λιβυκής Σοσιαλιστικής Λαϊκής Τζαµαχιρίγια, όπως είναι η επίσηµη ονοµασία της Λιβύης. Ο συνταγµατάρχης δεν έχει καµία εµπιστοσύνη στον στρατό του.
Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάµεων φέρεται να βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισµό εδώ και λίγες ηµέρες, ενώ πολλοί στρατιώτες αρνούνται να πυροβολήσουν κατά των αµάχων.
Εγώ πάλι θυμήθηκα .... ένα τσαντίρι στημένο … και έναν πρωθυπουργό να δείχνει σε έναν παρανοϊκό ( από τότε θυμάμαι πόσο γυάλιζε το μάτι του) κάτι φωτογραφίες με τον μπαμπά του , και χα χα χα … και τι καλοί φίλοι που είμαστε.
Αλλά και οι υπόλοιποι « ηγέτες » μούγκα για τον παρανοϊκό της Λιβύης. Βλέπεις τον τελευταία χρόνια είχε γίνει Δημοκράτης ανοίγοντας τα σύνορα της χώρας τους στις πετρελαϊκές εταιρείες και άλλες «δημοκρατικές» δυνάμεις της Δύσης ………….
Στην έκθεση που δημοσιοποίησε την Πέμπτη η Κομισιόν, αναθεωρεί το έλλειμμα του 2011 από 17,035 δισ. ευρώ που προϋπολογιζόταν σε 18,807 δισ. και απαιτεί έτσι πρόσθετα μέτρα 1,8 δισ. για φέτος ("πρόσθετα μέτρα είναι αναγκαία για να διασφαλιστεί ο στόχος του 2011" γράφει επί λέξη)
Το ένα χαστούκι μετά το άλλο για την Ελλάδα - Πριν από ένα μήνα μας πήραν πίσω τους Μεσογειακούς του 2013 που ήταν να γίνουν στον Βόλο - Τους έδωσαν στην τουρκική πόλη της Μερσίνας!
....σιγα μπρε karafatme το χαστουκι....πονεσαμε ....χειροτερο θα ηταν το χαστουκι,αν συνεχιζαν αυτη την μεγιστη παπαρια με τους Μεσογειακους......μπρε συ,ουτε τα σογια των αθλητων πανε να τους δουνε................ειχες ευκολα μπρε karafatme καμμια διακοσαρα μυρια ευρα,να χωσεις σαν Ελληνας τωρα που μας ζητανε να τουςδωσουμε μεχρι και τις φοδρες απο τις τσεπες μας ?......
...βιρ Αλλαχ για τα χανουμια απο διπλα....θα ραψουν καμμια χιλιαδα κοκκινες σημαιες και βαι βαι βαι...καλως θεωρω,δεν μπλεξαμε και με αλλο φεσι.....πολυ καλως........
Συμπληρωματικά, η μεγάλη εκτίναξη του χρέους έγινε το 2004, με τους Ολυμπιακούς, και το μεγάλο φαγοπότι των εξοπλισμών και των απ απ ευθείας αναθέσεων των Ολυμπιακών έργων.Βέβαια η οικονομία έτρεχε με ένα 6% στο ΑΕΠ, αλλά δεν ήταν τίποτα άλλο από τα 'εργα τα οποία τελικα μας έμειναν αμανάτι. Μη ξεχνάμε ότι η γείτων Τουρκία τρέχει τώρα με 9% είναι στο G20 και πάει για G10, ; όταν εμείς έχουμε ύφεση με -4%.
Συμφωνώ απόλυτα ότι δεν χρειαζόμαστε αγώνες βιτρίνας όπως οι Μεσογειακοί, ειδικά αυτό τον καιρό . ΟΙ Ιταλοί το σκυλομετάνοιωσαν. Η προστιθέμενη αξία που χάνεται από τον Τουρισμό λόγω των μεσογειακών είναι ελάχιστη και θα αναπληρωθεί ούτως η άλλως από τις ακυρώσεις πακέτων στις χώρες της Β Αφρικής την επόμενη διετία.
Σημειολογικά, από τη Μερσίνα ξεκίνησε η απόβαση του Ατίλλα στη Κύπρο. Κατά τα άλλα είναι ένα όμορφο λιμάνι, εφάμιλο του Μαρμαρά και της Αντάλειας, με ιδιαίτερα αυξημένη τουριστική κίνηση κάθε χρόνο.
σε μία κίνηση αντιπερισπασμού, η κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε αυξήσεις μισθών και άλλες παροχές προκειμένου να κερδίσει την εύνοια του λαού. Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, κάθε οικογένεια θα λάβει 500 δηνάρια Λιβύης (περίπου 400 δολάρια) για να ανταπεξέλθει στο αυξημένο κόστος των τροφίμων, ενώ οι μισθοί για ορισμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων αυξάνονται κατά 150%.
Το λιβυκό πετρέλαιο είναι το ευκολότερο σε εξόρυξη (βγαίνει με ένα σουγιά), και διύλιση. Η Λιβύη και η Σαουδαραβία τροφοδοτούν κατά 85 % την ΕΕ και την Κίνα σε αντίθεση με τους Αμερικανούς που αγοράζουν από Νίγηρα, Κολομβία, Ατλαντικό. Αν φθάσει τα 150 δολλάρια , ειδικά το λιβυκό η ευρώπη θα έχει πρόβλημα, όχι όμως και η Κίνα που θα ενσωματώσει το ακριβό πετρέλαιο στο κόστος των εργατικών της. Ποιός λοιπον έχει λόγο να μακελέψει τη Λιβύη, βρείτε το εσείς. Σίγουρα βέβαια ο Καντάφι κυβερνά σαν απόλυτος δικτάτορας, υπάρχει όμως εναλλακτική ; Και πόσο αυτή θα κοστίσει στην ευρωπαϊκή και κατ'επέκταση και στη δική μας οικονομία. Να θυμηθούμε ότι η κρίση στην Αμερική το 2005 ξεκίνησε με το μαύρο Χρυσό στα 165 δολάρια. Αρκετοί αναλυτές βλέπουν το ίδιο σενάριο για το 2015.
Εμείς τι κάνουμε ; Ενα τσουβάλι αλεύρι , και κάθε μέρα ...λαλαγγίτες.
Φέτος συμπληρώνονται 300 χρόνια αφότου ένας Οθωμανός αξιωματικός του ιππικού δολοφόνησε τον Τούρκο διοικητή της Τρίπολης, αναγορεύθηκε πασάς της Τρίπολης, κατέστησε την εξουσία του κληρονομική και αναγνωρίσθηκε από την Υψηλή Πύλη. Τον έλεγαν Αχμάντ Καραμανλί και ήταν ο ιδρυτής της δυναστείας των Καραμανλήδων, που κυβέρνησε τη Λιβύη ώς το 1835. Ενα το κρατούμενο...
Αν, τώρα, λάβετε υπ’ όψιν δύο ακόμη ευνοϊκούς παράγοντες για την ιδέα μου: πρώτον, ότι οι Λίβυοι διαδηλώνουν κυματίζοντας σημαίες του μοναρχικού καθεστώτος που ανέτρεψε ο Καντάφι και, δεύτερον, το χόμπι του Γιώργου με τη διεθνή διπλωματία και τις μεσολαβητικές πρωτοβουλίες από πλευράς της Ελλάδος, τότε δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να μας απασχολεί το κενό στην πολιτική ζωή της Λιβύης που αφήνει ο Καντάφι με την πτώση του. Θα μπορούσαμε να τους προσφέρουμε τον τέως πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, για να κυβερνήσει τη Λιβύη! Γιατί όχι; Ιστορικό όνομα έχει, αξιόλογη κυβερνητική εμπειρία διαθέτει επίσης. Πού θα βρουν καλύτερο;
Κατανοώ, βέβαια, ότι ο μεν τέως πρωθυπουργός είναι εθνικό κεφάλαιο, η δε κοινή γνώμη είναι αντίθετη με την ιδέα της εκποίησης εθνικού πλούτου. Αλλά για αξιοποίηση θα τον παραχωρήσουμε στους Λίβυους, όχι για πάντα. (Αλλωστε δεν απασχολείται με τίποτε ιδιαίτερο αυτόν τον καιρό ο Κ. Καραμανλής...) Δεν λέω, είναι μια ιδέα που ίσως να μην αρέσει σε ορισμένους στην Ελλάδα, ιδίως δε στη Ν.Δ. Πιστεύω όμως ότι θα την υποστηρίξει σθεναρά ο Αντώνης Σαμαράς...
Η εμμονή με τις μύγες
Επειδή ο δημοσιογράφος του CNN Τζόναθαν Μαν τυχαίνει να είναι ο μόνος του συγκεκριμένου δικτύου που έχει συναντήσει τον Καντάφι στο τσαντίρι και του έχει κάνει συνέντευξη, τον προσκάλεσαν σε εκπομπή της περασμένης Τετάρτης για να περιγράψει τι είδους άνθρωπος είναι από κοντά ο Λίβυος δικτάτωρ. Εκείνο που έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση (και δικαίως) στον Μαν δεν ήταν τόσο ότι ο Καντάφι απείλησε να στείλει τον Αμερικανό δημοσιογράφο στο δικαστήριο για το περιεχόμενο των ερωτήσεών του (βλέπετε, η αμφισβήτηση του δημοκρατικού χαρακτήρα του καθεστώτος στη Λιβύη συνιστά αδίκημα) όσο ότι χτυπούσε μανιασμένα τον αέρα με τη μυγοσκοτώστρα του, ενώ δεν υπήρχαν καθόλου μύγες! (Δηλαδή, δεν υπήρχαν μύγες μέσα στο τσαντίρι. Γιατί μέσα στο κεφάλι του υπάρχουν αληθινά τέρατα...)
Lord of the flies
Πάντως, ώσπου να αποφανθούν οι ειδικοί για την περίεργη σχέση που διατηρεί με τις μύγες ο «Αδελφικός Ηγέτης και Οδηγός της Επανάστασης» (είναι ο επίσημος τίτλος του...), η μόνη υπόθεση που μπορώ να εισφέρω στην έρευνα είναι ότι ίσως οφείλεται στην περίφημη παρομοίωση του Βασιλιά Ληρ από την τέταρτη πράξη, σκηνή πρώτη, του ομώνυμου σαιξπηρικού έργου: «Αs flies to wanton boys are we to the gods, they kill us for their sport». Δεν αποκλείεται να είδε κάποτε μια παράσταση του έργου, να συγκράτησε τη φράση και, έκτοτε, να παίζει με τη μυγοσκοτώστρα του -ιδίως μπροστά σε ξένους- προκειμένου να δείξει με τον τρόπο του ότι είναι θεός...
Το αυτόγραφο
Παρεμπιπτόντως, είναι ανακριβές αυτό που λέγεται και γράφεται ότι ο Γιώργος, στη σχετικώς πρόσφατη συνάντησή του με τον Καντάφι, ζήτησε από τον Λίβυο δικτάτορα να υπογράψει φωτογραφία από τη συνάντηση του 1984 με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Στην πραγματικότητα, ο Γιώργος απλώς έδειξε τη φωτογραφία, που ήταν μέσα σε ένα άλμπουμ, στον Καντάφι και αυτός πήρε μόνος του την πρωτοβουλία να την υπογράψει, χωρίς καν να ρωτήσει. Ευτυχώς, βέβαια, τα χειρότερα απεφεύχθησαν. (Χειρότερα, υπό την έννοια ότι, στην κατάσταση που βρίσκεται μονίμως ο Καντάφι, τον φαντάζομαι άνετα να πιάνει να υπογράφει όλες τις φωτογραφίες του άλμπουμ, τη μια μετά την άλλη, και κανείς να μην τολμά να του πει ότι πρέπει να σταματήσει...)
Ο ανισόρροπος και η λογική
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που μεταδόθηκε χθες από την τηλεόραση της Λιβύης, ο Καντάφι είπε, ως συνήθως, τα τρελά του. Αναφέρθηκε όμως και στην εξέγερση στην πόλη Ζαουίγια με τα εξής λόγια: «Λογικοί άνθρωποι δεν συμμετέχουν σε τέτοια φάρσα». Στέκομαι εδώ, διότι από όλες τις δηλώσεις και τις ομιλίες που έκανε αφότου ξέσπασε η εξέγερση, αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Καντάφι επικαλέστηκε τη λογική, προτείνοντας μάλιστα εμμέσως την προσωπική κρίση του ως μέτρο της. Αφήνω στην άκρη το γεγονός ότι όλος ο κόσμος βλέπει τον «Αδελφικό Ηγέτη» να σφάζει αδιακρίτως τον λαό του και, ειλικρινά, αναρωτιέμαι τι μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο με τη δική του γελοία όψη (το βαμμένο μαλλί, το απλανές βλέμμα, οι χρυσές επωμίδες, η μυγοσκοτώστρα που μαστιγώνει τον αέρα κ. λπ.) να φαντάζεται ότι μπορεί να μιλάει για λογαριασμό της λογικής και να περιμένει ότι θα εισακουσθεί!..
Ο πρόεδρος της Υεμένης, Ali Abdullah Saleh, αναμένεται, σύμφωνα με το Al Jazeera, από λεπτό σε λεπτό να ανακοινώσει τη … σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Η τελευταία εξέλιξη έρχεται καθώς χιλιάδες διαδηλωτές συρρέουν σε νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος του Saleh που βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 32 χρόνια. Στις βόρειες πόλεις της Ibb και της Hudeida, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους ζητώντας την αποχώρηση του Saleh, ενώ στα νότια της χώρας σε νέες αιματηρές συγκρούσεις έχασαν τη ζωή τους τρεις στρατιώτες και ένας αστυνομικός.
Το σκανδαλο του ΠΑΣΟΚ για την χρηματοδοτηση σε δύσκολους καιρούς της μη κυβερνητικής οργάνωσης ΚΕΔΕ .... πρό των πυλών η εν λόγω οργάνωση παίρνει μεγάλα ποσά σαν έσοδα από διαφημίσεις της ΕΥΔΑΠ του ΟΠΑΠ, Υπουργείων κλπ η ΚΕΔΕ ποια έχει πρόεδρο ? ..... την μάνα του ΓΑΠ ..... την Margaret η σελίδα της ΜΚΟ είναι ΕΔΩ
ΥΓ ... αυτή η σελίδα μη κυβερνητική δεν είναι???? ...... γιατί δεν είναι αυτοί χορηγοί σε μας
“Ξεκινάει άμεσα η εξόρυξη χρυσού στη βόρεια Ελλάδα”
Βέβαιη ότι θα εξασφαλίσει άμεσα τις δύο περιβαλλοντικές άδειες δηλώνει η καναδική εταιρεία European Goldfield, μητρικής της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός
Ο εκτελεστικός Πρόεδρος της καναδικής εταιρίας πολύτιμων μετάλλων,Μάρτιν Κόνινγκ, έκανε αυτή τη δήλωση σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.μετά από δημοσιεύματα ότι οι εγκρίσεις μπορεί να καθυστερήσουν.
Η δήλωση είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής της μετοχής της εταιρίας λίγο πριν από το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης στο καναδικό χρηματιστήριο.
Την ίδια ώρα οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου σημειώνουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Η τιμή του χρυσού, άμεσης παράδοσης, είναι στα 1.428,50 δολάρια η ουγγιά, ενώ χθες έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 1.434,93 δολαρίων.
ΥΓ ...τώρα τι λενε αυτοί οι πολιτικάντηδες που βροντοφώναζαν ΟΧΙ πριν δύο χρόνια ?? .... έκαναν κολοτούμπα και σπρώχνουν τις περιβαλλοντικές μελέτες ???
Έντονες αποδοκιμασίες και φραστικές επιθέσεις προκάλεσε η παρουσία του γενικού γραμματέα αθλητισμού, Παναγιώτη Μπιτσαξή, στον ημιτελικό του Κυπέλλου βόλεϊ … ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στο κλειστό του Ρέντη.
Μ. ΓΙΟΥΝΟΥΣ Στη σύνταξη µε το ζόρι ο τραπεζίτης των φτωχών ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011
Ο 70χρονος νοµπελίστας Μουχαµάντ Γιουνούς ΕΠΕΙΤΑ Απο μηνες πολιτικών πιέσεων στο Μπανγκλαντές, ο Μουχαµάντ Γιουνούς, ο νοµπελίστας της Ειρήνης και πρωτοπόρος των µικροδανείων που στηρίζουν µερικούς από τους πιο φτωχούς ανθρώπους στον κόσµο, υποχρεώθηκε χθες να εγκαταλείψει τη θέσητου γενικού διευθυντή στην τράπεζα Grameen, την οποία ίδρυσε πριν από σχεδόν τριάντα χρόνια. Η κεντρική τράπεζα του Μπανγκλαντές διέταξε την αποµάκρυνσή τουαπό την Grameen επειδή... παραβίασε τους νόµους της χώρας περί συνταξιοδότησης.
Ο Γιουνούς, ο οποίοςίδρυσε την Grameen το 1983 και τιµήθηκε µε το Νοµπέλ Ειρήνης 23 χρόνια αργότερα, το 2006, για τις υπηρεσίες του στους φτωχούς του κόσµου, είναι 70 χρόνων. Η ηλικία συνταξιοδότησης στοΜπανγκλαντές είναι τα 60...
Εις βάρος του «τραπεζίτη των φτωχών» είχαν επίσης διατυπωθεί τελευταία κατηγορίες για φορολογικές παραβάσεις της τράπεζάς του, η οποία έχει τεθείυπό έρευνα. Οµως οιυποστηρικτές του επιµένουν πως δυσφηµείται από τηνκυβέρνηση για να µειωθούν οι πιθανότητές του να διεκδικήσει πολιτικό αξίωµα στο Μπανγκλαντές. Επισηµαίνουν πως η πρωθυπουργός ΣέιχΧασίνα, η οποίακατηγορεί την Grameen ότι «ρουφάει το αίµα των φτωχών», αντιτάχθηκε για πρώτη φορά στον Γιουνούς το 2007, όταν αυτός δηµιούργησε το δικότου πολιτικό κόµµα (το οποίο δεν υπάρχει πλέον) ενώ τηχώρα κυβερνούσε µια προσωρινή στρατιωτική κυβέρνηση.