-Μειώθηκε το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της σχεδόν κατά 34%;
-αυξήθηκε η τιμή στα καύσιμα σχεδόν κατά 100%
-αυξήθηκε ο ΦΠΑ, σε ορισμένες περιπτώσεις, σχεδόν κατά 100%
-η τιμή στα εισιτήρια κατά 40%
-εκτοξεύθηκε η ανεργία κατά 10 μονάδες (τουλάχιστον)
-μειώθηκαν μισθοί και συντάξεις από 25% έως και 40% σε ορισμένες περιπτώσεις;
-οδεύει ήδη προς τον 5ο χρόνο ύφεσης;
-εκοξεύονται απειλές για τον διορισμό Επιτρόπου ή υποβάλλονται προτάσεις για την «εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας»;
Ποιά άλλη χώρα έχει κατασυκοφαντηθεί σε έσχατο βαθμό;
......αυτα πρεπει να εχουν στην κουτρα τους τα βουλευτικα καθαρματα σημερα και αυριο που θα πανε στην βουλη να ψηφισουν.......αυτα πρεπει να ειναι τα διληματα και οχι ευρω η καταστροφη...........γιατι μεγαλυτερη καταστροφη απο αυτην που βιωνει η πατριδα μας εδω και δυο χρονια,αποκλειεται να ζησουμε............οτι και να λενε οι "σωτηρες" μας................
Το εάν η Ελλάδα πρέπει να κηρύξει στάση πληρωμών, κοινώς να πτωχεύσει, ή όχι και να κάνει τα πάντα να παραμείνει στο ευρώ, είναι ένα θέμα το οποίο συζητιέται όλο και περισσότερο.
Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος έδωσε τη δική του ας την πούμε εξήγηση για το τι σημαίνει χρεοκοπία.
Ωστόσο, προσέχοντας πολύ την ανακοίνωσή του, είναι εμφανές πως δεν δίνει επιχειρήματα ή κάποια στοιχεία τα οποία θα στήριζαν την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Ας δούμε αναλυτικά και προσεκτικά τι είπε ο κ. Παπαδήμος.
"Λένε ορισμένοι: από ένα τέτοιο οικονομικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα, προτιμότερη θα ήταν η χρεοκοπία.
Πλανώνται οικτρά όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, ή δημαγωγούν επικίνδυνα. Μια άτακτη χρεοκοπία θα έριχνε τη χώρα μας σε μια καταστροφική περιπέτεια. Θα δημιουργούσε συνθήκες ανεξέλεγκτου οικονομικού χάους και κοινωνικής έκρηξης. Οι δυσμενείς συνέπειες μιας άτακτης χρεοκοπίας θα ήταν πολλαπλές και εξαιρετικά επώδυνες για την ελληνική οικονομία και κοινωνία".
Ποιές λοιπόν θα ήταν αυτές οι επιπτώσεις;
"Το κράτος θα αδυνατούσε να πληρώσει μισθούς, συντάξεις, να καλύψει στοιχειώδεις λειτουργίες, όπως τα νοσοκομεία και τα σχολεία, καθώς έχει ακόμα πρωτογενές έλλειμμα ύψους 5,2 δισ.ευρώ.
Δηλαδή τα έσοδα του κράτους δεν αρκούν για να καλύψουν τις δαπάνες, ακόμα κι αν παύαμε να εξυπηρετούμε το χρέος.
Οι άμεσες περικοπές δαπανών στις οποίες θα έπρεπε να προχωρήσουμε, στην περίπτωση μιας άτακτης χρεοκοπίας, θα οδηγούσαν σε πραγματική κατάρρευση μισθών και συντάξεων, καθώς μάλιστα θα ήταν ακόμα πιο δύσκολη η είσπραξη των φόρων".
Και συνεχίζει ο κ. Παπαδήμος:
"Η εισαγωγή βασικών αγαθών, όπως φάρμακα, πετρέλαιο, μηχανήματα κτλ., θα γινόταν ιδιαίτερα προβληματική, αφού η χώρα, τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας, θα έχανε κάθε δυνατότητα πρόσβασης σε δανεισμό και η ρευστότητα θα συρρικνωνόταν.
Επιχειρήσεις θα έκλειναν μαζικά, αδυνατώντας να αντλήσουν χρηματοδότηση.
Το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων στην περίπτωση μιας άτακτης χρεοκοπίας θα κατέρρεε, και η χώρα θα παρασυρόταν σε μια μακρά δίνη ύφεσης, αστάθειας, ανεργίας και εξαθλίωσης.
Οι εξελίξεις αυτές θα οδηγούσαν, αργά ή γρήγορα, στην έξοδο από το ευρώ. Από χώρα του πυρήνα της Ευρωζώνης, η Ελλάδα θα καταντούσε χώρα αδύναμη, στο περιθώριο της Ευρώπης".
Με αυτά τα λόγια, ο κ. Παπαδήμος... επιχειρηματολόγησε υπέρ της διάσωσης της Ελλάδος αντί της πολυθρύλητης χρεοκοπίας.
H λύση αλά Ιταλικά είναι η καλύτερη Μηνά............... Είναι η μοναδική ευκαιρία για να γλιτώσουμε από την αποσύνθεση των πολιτικών πτωμάτων που κυβερνουν ή βρίσκονται στην αντιπολίτευση ........ Η Δημοκρατία με αυτούς τους εκπροσώπους .... δεν μας αξίζει..... Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να ταίζουμε 300 Βολευτές και τον στρατό τους όταν πριν ψηφίσουν, τους θέτουν θέμα κομματικής πειθαρχείας .....
Πριν από λίγο άκουσα τις ομιλίες των Παπανδρέου και Σαμαρά ................ Πραγματικά Εμετικές ............ Ό ένας θυσίασε τα πάντα για την πατρίδα , και ο άλλος την έσωσε από τα χειρότερα .................... Οι άνθρωποι όχι δεν είναι πολιτικοί ............ δεν είναι ούτε καν άντρες .............. Σιχαμένοι αυτοί , αλλά και όσοι τους ψηφίσουν ...........
Αυριο θα ψηφισουν τα μετρα,σε εξι μηνες θα ψηφισουν χειροτερα διοτι αυτα που θα ψηφισουν αυριο δε θα εχουν αποδωσει (εννοειται...) σε αλλους εξι μηνες θα ψηφισουν τρισχειροτερα για τον ιδιο λογο και παει λεγοντας.
Με την απειλη,ΔΝΤ η χρεωκοπια θα παμε στον αιωνα τον απαντα.
Ουτε που να ψαξουν για εναλλακτικες,οι οποιες επιμενω οτι υπαρχουν.
Δεν ειναι δυνατον να μην υπαρχουν σ' αυτο το γαμωσυστημα,που εχει αναγαγει την πουστια σε επιστημη.
Ουτε να παιξουν καποιο δυνατο χαρτι (που δεν ειναι δυνατον να μην υπαρχει οπως προειπα...) ουτε να ψαχτουν εστω στο ελαχιστο,ουτε στην τελικη να εκβιασουν βασιζομενοι εστω στις αιτιασεις που υπαρχουν για ντομινο το οποιο θα παρει σβαρνα μεχρι και το Βερολινο...
Τιποτα απολυτως.
Οτι τους λενε τ' αφεντικα τους,κανουν.
Και τους πετανε και τα "τελεσιγραφα" ισα-ισα για να τους νομιμοποιησουν (ετσι νομιζουν τουλαχιστον...) στα ματια του απλου κοσμου.
Ο ορισμος του στημενου παιχνιδιου.
Απο την αλλη,κυβερνηση με τριαντα (πανω-κατω) Παπαδημους;;;
Ουτε ενα τηλεφωνο κατα Αργεντινη μερια δε μπαινουν στον κοπο να κανουν.
Ξερω,κοστιζει,αλλα ο βρεγμενος (χρεωμενος) τη βροχη δεν τη φοβαται...
Ελα δω μωρη Κριστινα και πες μου.
Τι εκανε ο συγχωρεμενος ο αντρας σου και καταφερε και τους σουταρισε μια και καλη;
Που προσεφυγε; Τι μετρα πηρε;
Πως τα καταφερατε (παροτι χρεωκοπησατε ΑΤΑΚΤΩΣ και ΧΑΩΔΩΣ...) να επιβιωσετε ως κρατος παροτι δεν παραγατε απολυτως τιποτα αφου ο προδοτης ο Μενεμ τα ειχε ξεπουλησει ολα;
Χωρις βιομηχανια,χωρις αγροτικη παραγωγη,χωρις τιποτα,τι διαολο κανατε και δεν πεθανατε ολοι;
Ουτε αυτο το απλο δεν ειναι σε θεση να κανουν οι δικοι μας.
Και πως να το κανουν αλλωστε;
Να εξαγριωσουμε τα αφεντικα μας;
Κι αν γινουν ολα αυτα που λεει ο πολυχρωμος αρχιπαπαγαλος;
Συγκριτική ανάλυση Ελλάδας-Αργεντινής από τους New York Times
Καθώς η κρίση δανεισμού της Ελλάδας χειροτερεύει, η αμερικάνικη εφημερίδα New York Times επιχειρεί μία σύγκριση ανάμεσα στη χώρα μας και την Αργεντινή προσπαθώντας να αντλήσει μαθήματα και εμπειρίες από το παράδειγμα της λατινοαμερικάνικης χώρας.
Πριν μία δεκαετία, καθώς η Αργεντινή έπεφτε στην οικονομική κατάρρευση, οι τράπεζες «θωρακίζονταν» πίσω από μεταλλικές μπάρες προκειμένου να προστατευτούν από τους διαδηλωτές που ζητούσαν τις αποταμιεύσεις μιας ζωής.
«Κλέφτες!», φώναζε διαρκώς το εξαγριωμένο πλήθος, καθώς η χώρα εγκατέλειπε το πείραμα του «δεσίματος» του πέσσο με το δολάριο, πάγωνε τους τραπεζικούς λογαριασμούς και προχωρούσε σε χρεοκοπία 100 δισ. δολαρίων, χρήματα που αντιστοιχούσαν κυρίως σε εξωτερικό δανεισμό.
Σήμερα, οι μεταλλικές μπάρες από τις τράπεζες έχουν απομακρυνθεί. Αλλά οι εξουθενωτικές συνέπειες από την χρεοκοπία που δήλωσε η Αργεντινή το 2001 και η υποτίμηση του νομίσματός της παραμένουν. Και τώρα που η Ελλάδα είναι στα όρια μίας πιθανής χρεοκοπίας, τα μαθήματα από την Αργεντινή μπορεί να είναι χρήσιμα.
Μία δεκαετία αργότερα, η Αργεντινή παραμένει ανίκανη να επιστρέψει στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά. «Μία χρεοκοπία δεν είναι δωρεάν», αναφέρει ο Τζέιμι Άμπουτ, σύμβουλος επιχειρήσεων από το Ροζάριο, μια πόλη βόρεια του Μπουένος Άιρες. «Πρέπει να πληρώσεις τις συνέπειες για μεγάλο χρόνο. Η Αργεντινή δεν θεωρείται ακόμη σοβαρή χώρα», προσθέτει.
Εάν οι οικονομολόγοι έχουν να πουν κάτι σημαντικό αυτό είναι ότι οι προοπτικές της Ελλάδας θα μπορούσαν να αποδειχτούν χειρότερες. Η Αργεντινή ήταν, και είναι, ένας μεγάλος εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων και καταγράφει πλεόνασμα στο εξωτερικό της εμπόριο. Αντίθετα, το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής οικονομίας στηρίζεται σε υπηρεσίες, κυρίως του τουρισμού, και η Ελλάδα καταγραφεί ένα διαχρονικό έλλειμμα στο εμπορικό της ισοζύγιο.
Επιπλέον, τη στιγμή που κήρυξε πτώχευση η Αργεντινή είχε ένα δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 3,2% του ΑΕΠ της. Το έλλειμμα της Ελλάδας ήταν 10,5% του ΑΕΠ την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πολύ πάνω από το 3% που είναι το όριο της Ε.Ε. Επίσης ως ποσοστό του ΑΕΠ, το 150% που καταγράφει το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι κατά πολύ χειρότερο από το 54% της Αργεντινής όταν δήλωσε πτώχευση.
Αλλά ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο της Ελλάδας είναι ότι μοιράζεται ένα κοινό νόμισμα με άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Κι έτσι, εκτός και αν η χώρα κάνει το πρωτοφανές βήμα και αποσχιστεί από τη ζώνη του ευρώ, η Ελλάδα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα μεγάλο εργαλείο - να υποτιμήσει το νόμισμα της - το οποίο είχε βοηθήσει την Αργεντινή την περίοδο της οικονομικής «καταιγίδας».
Παρά τις δημοσιονομικές προκλήσεις, η οικονομία της Αργεντινής αναπτύσσεται με ποσοστό μεγαλύτερο του 8% κάθε χρόνο από το 2003 και πολλές εταιρείες έχουν επωφεληθεί από την υποτίμηση. Η Αργεντινή έχει αυξήσει την εξαγωγή αυτοκινήτων στη Βραζιλία και ο τουρισμός βρίσκεται σε μεγάλη άνθιση, καθώς έχουν αυξηθεί οι αφίξεις Βραζιλιάνων και άλλων ξένων επισκεπτών.
«Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι έχει ένα ισχυρό νόμισμα, πολύ ισχυρότερο σε σχέση με την παραγωγικότητα της», υποστηρίζει ο Έρικ Ριτοντάλε, οικονομολόγος της Econviews.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 επιχειρώντας να δαμάσει τον υπερπληθωρισμό, η Αργεντινή είχε συνδέσει την αξία του πέσσο με το αμερικάνικο δολάριο - μία στρατηγική μετατρεψιμότητας που αποδείχτηκε μη βιώσιμη εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων σε παγκόσμια βάση. Η χώρα ιδιωτικοποίησε πολλές εταιρείες, κάτι που οδήγησε σε υψηλή ανεργία, αλλά, έκανε την οικονομία της Αργεντινής πιο επαρκή.
Από το 1999, ωστόσο, ήταν ξεκάθαρο στους περισσότερους οικονομολόγους ότι η Αργεντινή κινείται προς χρεοκοπία και υποτίμηση. Ο αριθμός των πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας μεγάλωσε - πιάνοντας την κορυφή το 2002 με το 50% του πληθυσμού να είναι φτωχοί - και η ανεργία γιγαντώθηκε. Η κυβέρνηση συνεργασίας του προέδρου Φερνάντο Ντε Λα Ρουά άρχισε να καταρρέει.
Όπως και στην Ελλάδα τώρα, η κοινωνική ένταση αυξήθηκε. Διοργανώθηκαν οκτώ γενικές απεργίες το 2001 στην Αργεντινή, με λεηλασίες και ταραχές. Τεράστιες ουρές σχηματίστηκαν έξω από τις πρεσβείες πολλών ευρωπαϊκών χωρών, καθώς κύματα Αργεντινών επιδίωκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους.
«Ο κόσμος πούλησε τα πάντα και μετακινήθηκε στην Ισπανία κάνοντας οποιαδήποτε δουλειά, επειδή ένοιωθαν ότι αυτή η χώρα δεν έχει καμία ελπίδα», θυμάται ο αναλυτής Ντάνιελ Κέρνερ.
Ο Ντε Λα Ρουά παραιτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2001, εγκαταλείποντας το προεδρικό μέγαρο με ελικόπτερο, καθώς το συγκεντρωμένο πλήθος τον είχε περικυκλώσει. Σε διάστημα 10 ημερών, 4 πρόεδροι ανέλαβαν την εξουσία και παραιτήθηκαν άμεσα μέχρι που ο πέμπτος, ο Εντουάρντος Ντουχάλντε, ανακοίνωσε την υποτίμηση του νομίσματος. Λίγες ημέρες αργότερα, το Κογκρέσο επίσημα αναγνώρισε την χρεοκοπία που ήταν ήδη μία de facto πραγματικότητα.
Το 2003 ο Νέστορ Κίρσνερ εξελέγη για να διαδεχτεί τον ενδιάμεσο πρόεδρο Ντουχάλντε. Ο Κίρσνερ επιστράτευσε ένα νέο οικονομικό μοντέλο - το οποίο η σύζυγος του, τωρινή πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντεζ Ντε Κίρσνερ συνεχίζει να το ακολουθεί μέχρι και τις μέρες μας. Οι πυλώνες του στηρίζονται σε ένα αδύναμο νόμισμα, ώστε να δώσει ώθηση στις εξαγωγές και να αποθαρρύνει τις εισαγωγές και να δημιουργεί δημοσιονομικά και εμπορικά πλεονάσματα τα οποία μπορούν να χρηματοδοτούν τις λειτουργίες του κράτους και την αποπληρωμή του χρέους.
Η συγκεκριμένη στρατηγική ευνοήθηκε πάρα πολύ από την παγκόσμια αύξηση των τιμών των αγροτικών εμπορευμάτων. Στην Αργεντινή, για έναν κύριο παραγωγό σόγιας, αυτή η εξέλιξη ήταν θεόσταλτη. Η τιμή της σόγιας έχει ανέβει από τα 200 δολάρια ανά τόνο το 2003 γύρω στα 500 δολάρια ανά τόνο σήμερα.
Η Ελλάδα, με μικρές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, δεν μπορεί να αναμένει μία ανάλογη άνθιση σήμερα. Όμως, οι οικονομολόγοι λένε ότι μπορεί να κερδίσει από το παράδειγμα της Αργεντινής σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους - κυρίως με το να αποφύγει να το επαναλάβει.
Η κυβέρνηση της Αργεντινής περίμενε μέχρι το 2005, όταν η οικονομία της ήταν ήδη σε ανάκαμψη, για να προχωρήσει στην πρώτη από τις δύο αναδιαρθρώσεις του χρέους της. Μη κυβερνητικοί ξένοι επενδυτές - οι μεγαλύτεροι ήταν συνταξιοδοτικά Ταμεία από την Ιταλία, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ - υπέστησαν ένα «κούρεμα» το οποίο τους στοίχισε τα 2/3 των επενδύσεων τους.
Σημειωτέον ότι ένας από τους δανειστές που πληρώθηκε ολόκληρο το ποσό το 2006, ήταν το ΔΝΤ στο οποίο η Αργεντινή χρώσταγε 9,8 δισ. δολάρια τη δεκαετία του 1990.
Ένα μάθημα για την Ελλάδα είναι το εξής: « ενώ οι ιδιώτες δανειστές αναμένεται να υποστούν ένα "κούρεμα" στα ομόλογα τους, οι επίσημοι δανειστές όπως το ΔΝΤ δεν είναι πρόθυμοι να το πράξουν», αναφέρει ο Ρόμπερτ Κοενινγκσμπέργκερ, μάνατζερ επενδυτικής εταιρείας.
«Αυτό δείχνει το πώς οι ιδιώτες πιστωτές δεν είναι εξασφαλισμένοι και σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος από αποτυχημένες προσπάθειες διάσωσης», συμπληρώνει.
Από τη στιγμή που αποπλήρωσε το χρέος της στο ΔΝΤ, η Αργεντινή δεν έχει δανειστεί από το Ταμείο. Αυτό έχει κάνει την κυβέρνηση του Κίρσνερ να αποφύγει την τυπική συνταγή του Ταμείου για περικοπές δημόσιων δαπανών.
Για την Ελλάδα, που συμφώνησε το προηγούμενο έτος να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες ως αντάλλαγμα για το πακέτο διάσωσης από το ΔΝΤ και την Ε.Ε, τα μέτρα λιτότητας είναι τώρα η κύρια πηγή κοινωνικών εντάσεων.
Η κυβέρνηση της Αργεντινής έχει διατηρήσει κάποιες βασικές επιδοτήσεις για την ενέργεια και για κάποια βασικά προϊόντα προκειμένου να αποφύγει τη δημόσια δυσαρέσκεια - βήματα τα οποία θα ήταν ανάθεμα για το Νομισματικό Ταμείο. Αλλά και πάλι, ήταν οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων που βοήθησαν την Κίρσνερ να διατηρήσει τη δημοτικότητα της στο εσωτερικό μέσω των γενναίων κρατικών δαπανών.
Η Αργεντινή προσπαθεί να προετοιμάσει το έδαφος για να αρχίσει να δανείζεται ξανά από τις διεθνείς αγορές. Ωστόσο, αυτό δεν είναι εφικτό ακόμα.
Ακόμη και αν η Αργεντινή επιστρέψει στις αγορές, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι θα έχει, πιθανότατα, να πληρώσει επιτόκια διπλάσια από αυτά της γείτονας χώρας Βραζιλίας. Τα 10ετή ομόλογα της Βραζιλίας κυμαίνονται στο 4,5%.
Ο Μιγκέλ Φαραόνι, που διοικεί την εταιρεία Faraoni y Lo Menzo, κατασκευαστής παιχνιδιών λέει ότι τη δεκαετία του 1990 δεν ήταν ανταγωνιστικός, όταν η Αργεντινή είχε προχωρήσει σε μεγάλες εισαγωγές κινέζικων παιχνιδιών. Θεώρησε ότι χρεοκόπησε το 2001 όταν απασχολούσε μόνο 6 εργαζόμενους, ενώ απασχολούσε 30 το 1990.
Σήμερα έχει 40 εργαζόμενους και η Αργεντινή απορροφά το 40% της παραγωγής, 10% περισσότερο από το 2001. «Δουλεύουμε 24 ώρες την ημέρα για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στην εσωτερική ζήτηση», δήλωσε.
Η Brukman, μία βιοτεχνία ανδρικών υποκάμισων, επιβίωσε το 2002 μετά την απόφαση των εργαζομένων να πάρουν τον έλεγχο της εταιρείας στα χέρια τους όταν οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να την εγκαταλείψουν. Ύστερα από αψιμαχίες με την αστυνομία, οι εργαζόμενοι τελικά κέρδισαν το δικαίωμα να την κρατήσουν στα χέρια τους.
«Ζούσαμε σε ένα καθεστώς τρόμου στα τέλη του 1990, ότι θα χάναμε τις δουλειές μας», είπε η Ματίλντε Αντόρνο, 68χρονη διευθυντής. «Σήμερα έχουμε τόση πολλή δουλειά που δεν προλαβαίνουμε να ετοιμάσουμε τις παραγγελίες».
Τέλος, η Αργεντινή έχει ένα ακόμη μάθημα να διδάξει στην Ελλάδα: τον κίνδυνο της μοιρολατρίας.
«Πολλοί άνθρωποι έλεγαν ότι η Αργεντινή δεν θα επανέλθει ποτέ, ότι το πέσσο ποτέ δεν θα ξανακερδίσει την αξία του, ότι η χώρα ήταν καταραμένη», λέει ο Κέρνερ. «Και, όμως, αυτό δεν συμβαίνει». Η Αργεντινή έχει επιστρέψει στην ομαλότητα!
οι New York Times δεν ξέρουν από μπάλα η μεγάλη μας διαφορά με την Αργεντινη είναι ότι αυτοί βγάζουν μπαλαδόρους αλλά εμείς όχι ..... όλα τα νούμερα παλεύονται
Ακομα και με τις σαλτσες της μαυρης προπαγανδας των φερεφωνων του παγκοσμιου καπιταλιστικου συστηματος (New York Times,εδω γελανε ΤΡΑΝΤΑΧΤΑ...) δε βλεπω καμμια απολυτως διαφορα αναμεσα στις δυο χωρες.
Το 54% του ΑΕΠ μιας χωρας 40 εκατομμυριων μαλιστα,ειναι πολυ μεγαλυτερο απο το 150% του ΑΕΠ μιας χωρας δεκα (εκατομμυριων).
Και το υποτιμημενο πεσο,θα μπορουσε καλλιστα να ειναι μια νεα υποτιμημενη δραχμουλα.
Οσο για τα αγροτικα προιοντα που η Αργεντινη εχει κι εμεις δεν εχουμε !!! απλα ασχολιαστο.
Ουτε τον τουρισμο !!! ουτε τον ορυκτο πλουτο σχολιαζω...
Πριν από λίγες ώρες οι anonymous με μήνυμα στο twitter #anonymous ενημέρωσαν ότι η ιστοσελίδα της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ γνωστή και ως CIA είναι πεσμένη. Η ιστοσελίδα www.cia.gov ακόμη και αυτή τη στιγμή δεν είναι προσβάσιμη.
Ακομα και με τις σαλτσες της μαυρης προπαγανδας των φερεφωνων του παγκοσμιου καπιταλιστικου συστηματος (New York Times,εδω γελανε ΤΡΑΝΤΑΧΤΑ...) δε βλεπω καμμια απολυτως διαφορα αναμεσα στις δυο χωρες.
Το 54% του ΑΕΠ μιας χωρας 40 εκατομμυριων μαλιστα,ειναι πολυ μεγαλυτερο απο το 150% του ΑΕΠ μιας χωρας δεκα (εκατομμυριων).
Και το υποτιμημενο πεσο,θα μπορουσε καλλιστα να ειναι μια νεα υποτιμημενη δραχμουλα.
Οσο για τα αγροτικα προιοντα που η Αργεντινη εχει κι εμεις δεν εχουμε !!! απλα ασχολιαστο.
Ουτε τον τουρισμο !!! ουτε τον ορυκτο πλουτο σχολιαζω...
Αστο σειρα....εχω την αισθηση οτι τωρα λαικιζεις....αμα δεν το κατεχεις,
καλυτερα να μασας.....Στα αθλητικα,ισως και στα της λεγεωνας μπορει να εισαι
κορυφη.....στα οικονομικα δε γινεται να μπω σε συζητηση καφενειου....
Τεσσερα χρονια στο ΠΑΜΑΚ και αλλα δεκαεπτα στο κουρμπετι της αγορας
επετρεψε μου να τα σεβαστω και να μην κατρακυλησω....Καλο ειναι να
αυτοπροσδιοριζουμε και καποια stop στην "πολυπραγμωσυνη" μας που και που....
Δεν ειν'κακο.....
ΥΓ1.Και δυστυχως τα νουμερα δεν παλευονται.....αγριε Ροζα....και το ξερεις....
ΥΓ2.30 "πολυχρωμοι παπαγαλοι" ειτε το γουσταρετε,ειτε οχι ειναι το ρεμα....
Ασχετα αν προτιμησετε τον γκρεμο.....30 κοκκινους Τσιπροπαπαρηγες.....
Καλα,εσυ καταλαβες οτι ειμαι υπερ της χρεωκοπιας;;;
Αυτο επιασες απ' οσες παπαριες εχω γραψει για το θεμα;
Αν αυτο καταλαβες,τοτε λυπαμαι αλλα τι να εξηγω...
Υ.Γ: Οντως με τα οικονομικα ειμαι ασχετος και το εχω γραψει πρωτος εγω. Επετρεψε μου ομως,να εχω ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ οτι οι κυβερνωντες μας δουλευουν. Αλλωστε,πιστευω οτι ΚΑΝΕΙΣ δεν ξερει την αληθεια. Ουτε καν εσυ με τα τεσσερα χρονια στο ΠΑΜΑΚ και τα δεκαεπτα στο κουρμπετι της αγορας...
....δηλαδη σημερα δεν ειμαστε χρεωκοπημενοι ?.....κι αν δεν ειμαστε,τι ειμαστε τοτε ?.....................................
...αυτο που συμβαινει στην πατριδα μας,δεν εχει σχεση με κανενα οικονομικο μοντελο......ειναι ενα ιδεολογικο πειραμα και σαν τετοιο πρεπει να το βλεπουμε για να το καταλαβουμε......επισης σαν τετοιο πρεπει και να το παλεψουμε για να μπορεσουμε να δωσουμε την ελπιδα στην γενια που ερχεται...................
......το καλο ειναι πως πολλοι,παρα πολλοι,ισως οι περισσοτεροι, πηραν χαμπαρι πως το δικο μας πολιτικο συστημα οπως το αναθρεψαμε ειναι πια ζομπι.......και σαν ζομπι μονο με αιμα αυτην την ωρα, μπορει να τραφει για να υπαρξει......το δικο μας αιμα...........και αυτο κανει.........................γι αυτο και οι εμετικες παρουσιες (συμφωνω απολυτα με τον Χρηστο...) των δυο πολιτικων κουραδων σημερα στους βουλευτες τους.................
.....Μηνα θελω να σε ρωτησω και να μου απαντησεις...................απο ποιους περιμενεις στο αμεσο μελλον,μετα το αυριανο ξεκληρισμα,να στειλουν τα παιδια τους στα ιδιωτικα εκαιδευτηρια ?.................
- Με επιστολή παραιτήθηκε ο βουλευτής Ζακύνθου ΠΑΣΟΚ Δ.Βαρβαρίγος - Ενώπιον της ΚΟ παραιτήθηκιε η Π.Ζούνη - Έξι βουλευτές της ΝΔ είπαν ξεκάθαρα όχι στα νέα μέτρα - Αρκετές αμφιβολίες και από κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ
Αντάρτικο φαίνεται πως στήνουν πλέον βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ παρά τις δηλώσεις των αρχηγών τους για κομματική πειθαρχία αλλά και διαγραφής τους από το κόμμα αν δεν ακολουθήσουν την κομματική γραμμή.
Με επιστολή του στον προέδρο της Βουλής ο βουλευτής Ζακύνθου Δημήτρης Βαρβαρίγος ανακοίνωσε την παραίτηση του.
Ποιο τόλμηρη όμως ήταν πριν από λίγο η βουλευτής Α'Αθηνών Πέμη Ζούνη όπου ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είπε "Παραδίδω την έδρα μου με το σκεπτικό ότι δεν εξυπηρέτησα την Ελλάδα και ήμουν και είμαι ανεπαρκής πολιτικός"
Όμως στο ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με πληροφορίες θα μετρήσουν κι άλλες απώλειες ψήφων στην αυριανή ψηφοφορία.
Ανάμεσα τους η παραιτηθείσα αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Λούκα Κατσέλη, ο Χάρης Καστανίδης και ο Δημήτρης Κουσέλας.
......βαθια υποκλιση στην Πεμη Ζουνη.................πραγματικη Κυρια....
...καμποσοι μαζευονται ....και οι απ εξω ζητουν ενισχυμενη πλειοψηφια στην αυριανη αποφαση......και μονο οτι θα ξεφτιλισουν τους αρχηγους τους, εμενα μου φθανει....ρε λετε να εχουμε αυριο τα μεσανυχτα ομορφιες ?......παγκοσμιες....α πα πα πα πα....
..."Η Ελλάδα αναφέρεται ως ένα έθνος παιδιών που πρέπει να τους πάρουν τα κλειδιά του αυτοκινήτου"...
Στη φράση αυτή αποτυπώνει τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας η γνωστή καναδή δημοσιογράφος Ναόμι Κλάιν, συγγραφέας του διεθνούς best seller "Το Δόγμα του Σοκ", στο οποίο αναλύει την άνοδο του καπιταλισμού της καταστροφής.
Σε συνέντευξή της -στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ "Catastroika", το οποίο γυρίστηκε από τους συντελεστές του γνωστού ντοκιμαντέρ "Debtocracy" (Α. Χατζηστεφάνου, Κ. Κιτίδη)-, η Ναόμι Κλάιν μιλάει για τον "ξεκάθαρο πόλεμο των αγορών με τη δημοκρατία".
"Αυτό που περνάει τώρα η Ελλάδα μοιάζει σε κάποιο βαθμό με αυτό που πέρασε η Ν. Κορέα κατά την ασιατική οικονομική κρίση. Στη Ν. Κορέα βρίσκονταν εν μέσω εκλογών και το ΔΝΤ ανάγκασε όλους τους υποψήφιους για την προεδρία να υπογράψουν ότι θα υποστηρίξουν τη συμφωνία μαζί του", αναφέρει.
Και προσθέτει: "Στην ουσία ακύρωσαν το νόημα των εκλογών: ό,τι και να ψηφιστεί δεν έχει σημασία, η συμφωνία δεν αλλάζει. Γιατί ανησυχούσαν μήπως αυτός με τον οποίο διαπραγματεύονταν δεν είχε αρκετή πολιτική ισχύ ώστε να επιβάλει τη συμφωνία και ότι θα έχανε τις εκλογές".
Η Ναόμι Κλάιν τονίζει ότι "το σχέδιο του νεοφιλελευθερισμού είναι να απαξιώσει τη δημοκρατία".
"Οι αγορές θέλουν ασφάλεια. Την ασφάλεια ότι οι εκλογές δεν θα επιφέρουν καμία αλλαγή στο επιχειρηματικό status quo", υπογραμμίζει.
Όπως τονίζει: "Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ειπωθεί η ιστορία του νεοφιλελευθερισμού ως η ιστορία του πώς να δεθούν τα χέρια της δημοκρατίας, ώστε να μην μπορεί να αλλάξει πραγματικά την οικονομία".
....το βιβλιο της(το δογμα του Σοκ...) κυκλοφορησε το 2010....μη εχοντας βεβαια στο μυαλο της, καμμια Ελλαδιτσα....η συνεντευξη ειναι τωρινη σχεδον και δυστυχως ελαχε σε μας..............αυτα που αναφερονται στο βιβλιο της(ψαξτε το και διαβαστε το.....) ειναι αυτα ακριβως που διδαχτηκαν στα αμερικανικα γιουνιβερσιτυ, οι δυο σημερινες πολιτικες κουραδες....ειναι η σχολη του Σικαγο,οπως ειναι γνωστη η θεωρια των αγορων.....................
..............κατι λεγαμε για χρεωκοπιες....................