Σταύρος Βαγγελόπουλος, Γιώργος Σαλαμαστράκης, Την προηγούμενη χρονιά ο Πανθρακικός είχε μεγάλα προβλήματα στην άμυνα, αφού δεχόταν εύκολα τέρματα και η διοίκηση της ομάδος στη φετινή μεταγραφική περίοδο οι μεταγραφές ξεκίνησαν από τη θέση, αποκτώντας τον Σπύρο Βαγγελόπουλο από τον Αγροτικό Αστέρα και τον Γιώργο Σαλαμαστράκη από τον Διαγόρα Ρόδου.
Ο Σταύρος κατάγεται από τη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης, και ξεκίνησε από την ομάδα του χωριού του, του Καμπανιακού. Στα 19 χρόνια πήγε στην Καβάλα όπου έμενε για δύο χρόνια, στη συνέχεια πήγε στους Ν. Πόρους (Β΄ Εθνική), Αγ. Νικόλαο για 1 χρόνο, Αστ. Τρίπολης 2 χρόνια, Διγενή Μορφού Κύπρου και τα 3 τελευταία χρόνια ήταν στον Αγροτικό Αστέρα Θεσ/νίκης στη Β΄ Εθνική. Είναι 29 ετών και υπέγραψε συμβόλαιο δύο ετών με τον Πανθρακικό.
Ο Γιώργος κατάγεται από το σμαραγδένιο νησί της Ρόδου και ξεκίνησε ερασιτεχνικά από την ομάδα Δοριαία Ρόδου και μεταπήδησε στον Διαγόρα Βατίου. Στα 11 του χρόνια υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο με τη Ρόδο όπου έπαιξε για 2 χρόνια, και έφυγε με προσφυγή μεταπηδώντας στον Διαγόρα Ρόδου, όπου έπαιξε τα 5 τελευταία χρόνια. Είναι 29 ετών και αυτός, και υπέγραψε συμβόλαιο 2 ετών με τον Πανθρακικό.
Οι δυό τους παραχώρησαν κοινή συνέντευξη για τον «Παρατηρητή της Θράκης» αποκλειστικά.
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ: Τι ήταν αυτό που σας έκανε να αφήσετε της προηγούμενες ομάδες σας και να έρθετε στον Πανθρακικό;
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΛΑΜΑΣΤΡΑΚΗΣ: Μετά από 5 χρόνια σε μια ομάδα (Διαγόρα) πιστεύω πως ότι ήταν να δώσω αυτά τα χρόνια το έδωσα, και μετά από ένα τέτοιο διάστημα έρχεται ο κορεσμός. Ήθελα να δοκιμάσω κάτι το διαφορετικό στην καριέρα μου και στη ζωή μου, έμαθα ότι η ομάδα είναι καθαρά ποδοσφαιρική, ο φίλαθλος κόσμος την στηρίζει, την αγαπάει, είδα τις εγκαταστάσεις, την πόλη, τη διοίκηση, ο προπονητής που ήμασταν μαζί πριν και με όλα αυτά με έφεραν στον Πανθρακικό.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά από μια καλή χρονιά που έκανα πέρσι στον Αγρ. Αστέρα, δεν ήταν και πολύ δύσκολο να έρθω εδώ, γνώριζα τον Πανθρακικό, τι ομάδα είναι, ότι αγωνίστηκε στην σούπερ λίγκα, πως δουλεύουν εδώ οι άνθρωποι και πήρα την απόφαση δίχως δισταγμό να έρθω στον Πανθρακικό.
Α.Π.: Για τον Πανθρακικό τι γνωρίζετε, τον παρακολουθήσατε στη σούπερ λίγκα τα δύο χρόνια που αγωνιζόταν;
Σ.Β.: Παρακολούθησα την πορεία του από τη Β΄ Εθνική τότε που διεκδικούσε άνοδο, και τα επόμενα δύο χρόνια στη σούπερ λίγκα. Έβλεπα μια ομάδα που χαιρόσουν να την παρακολουθείς, ειδικά όταν έπαιζε στο γήπεδό της ήταν μια ευχάριστη Κυριακή, σας γιορτή, ο κόσμος ήταν κοντά, και όλη η φίλαθλη Ελλάδα που παρακολουθούσε τα παιχνίδια της ομάδας χαιρόταν το ποδόσφαιρο που έβλεπε από την τηλεόραση, και
η θέση της ομάδας είναι στη σούπερ λίγκα, λόγω των εγκαταστάσεων που έχει, λόγω του κόσμου, εκεί ανήκει.
Α.Π.: Ένας παλιός παράγοντας έλεγε διοίκηση, διοίκηση, διοίκηση, συμφωνείς, αν δεν υπάρχει ικανή διοίκηση;
Σ.Β.: Έτσι είναι, διότι από τις προηγούμενες που έχω εργαστεί, το παν είναι η διοίκηση, είναι ένας σοβαρός λόγος, διότι αν δεν έχεις καλό έμψυχο υλικό, αλλά και χρήματα ό,τι και να κάνει η διοίκηση δεν θα καταφέρει το στόχο που έβαλε.
Α.Π.: Τους αθλητικούς χώρους της ομάδας και το νέο αθλητικό κέντρο που κατασκευάζεται πώς τους έχετε δει;
Γ.Σ.: Τις επισκέφθηκα την πρώτη φορά που είχα έρθει στην Κομοτηνή, μπορώ να πω πως έμεινα έκπληκτος. Το νέο προπονητικό στάδιο που κατασκευάζετε το έχουν λίγες ομάδες στην κατηγορία (μετρημένη στο ένα χέρι) και οι εγκαταστάσεις αυτές, συν το ΔΑΚ είναι εγκαταστάσεις σούπερ λίγκα! Όπως και το Πανθρακικό Στάδιο (χόρτο) όταν έχει τέτοιους χώρους να εργάζεται είναι ότι το καλύτερο για έναν ποδοσφαιριστή και για την ομάδα.
Σ.Β.: Να σας πω την αλήθεια δεν περίμενα εδώ στην Κομοτηνή να δω τόσο μεγάλη αθλητική ανάπτυξη και τέτοια έργα! Ειδικά όταν η ομάδα πέφτει από σούπερ λίγκα, οι παράγοντες είναι λίγο στεναχωρημένοι και κάποια πράγματα χτυπάνε πίσω.
Όμως το αντίθετο, εδώ βλέπω εγκαταστάσεις σούπερ λίγκα και η διοίκηση θέλει και πάλι την ομάδα να την πάνε στη μεγάλη κατηγορία.
Α.Π.: Οι νέοι σας συμπαίκτες πως σας υποδέχθηκαν στη νέα μεγάλη οικογένεια του Πανθρακικού;
Σ.Β.: Τα παιδιά είναι πολύ καλά, μας έχουν βοηθήσει να εγκλιματιστούμε γρήγορα, και είναι πολύ εξυπηρετικοί σε όλα.
Α.Π.: Ξεχωρίζατε κάτι από τη νέα σας ομάδα, τις προηγούμενες δυο χρονιές που αγωνιζόταν στη σούπερ λίγκα;
Γ.Σ.: Τα θετικά ήταν ότι την περσινή χρονιά, παρότι η ομάδα από τον α΄ γύρο φαινόταν ότι είχε μείνει πίσω και δεν θα μπορούσε να παραμείνει στην κατηγορία, βλέπαμε ότι πάλευε όλα τα παιχνίδια, ειδικά μετά τον ερχομό του κ. Δερμιτζάκη (Β΄ γύρος), προσπαθούσε να παίξει καλό ποδόσφαιρο δίχως σκοπιμότητες, παράδειγμα τα δύο διπλά στον Άρη και στην Λάρισα, και αυτό δείχνει το επίπεδο της ομάδος, και οι φίλαθλοι έβλεπαν καλό θέαμα.
Α.Π.: Δέκα ποδοσφαιριστές από την περσινή ομάδα μεταπήδησαν σε ομάδες της σούπερ λίγκα
και του εξωτερικού (Μπέλεκ) παρότι η ομάδα υποβιβάστηκε, ποια η γνώμη σου;
Σ.Β.: Αυτό σημαίνει ότι έγινε πολύ καλή δουλειά τα προηγούμενα χρόνια και ήταν συγκυρία που υποβιβάστηκε η ομάδα στη Β΄ Εθνική, το υλικό ήταν πολύ δυνατό, και από καθαρές αποτυχίες η ομάδα υποβιβάστηκε.
Α.Π.: Ο προπονητής σας πριν ξεκινήσει η μεταγραφική περίοδος ζητούσε παίκτες με εμπειρία της κατηγορίας. Εσύ πώς βλέπεις τη Β΄ εθνική;
Γ.Σ.: Κάθε προπονητής που είναι σε ομάδα της Β΄ εθνικής κάνει τις προτάσεις του και ζητάει όσο πιο έμπειρους παίκτες από αυτή την κατηγορία. Για μένα αυτή η κατηγορία είναι η δυσκολότερη απ’ όλα τα πρωταθλήματα στην Ελλάδα. Είναι σκληρή κατηγορία και δυνατές έδρες,
πρωτάθλημα που δεν το δείχνει η τηλεόραση με όσα συνεπάγονται και έχει λίγο απ’ όλα! Αν εκμεταλλευθείς την έδρα σου στο μεγαλύτερο δυνατό κάνεις ένα μεγάλο βήμα στον στόχο που έχεις βάλει.
Α.Π.: Οι 12 από τις 18 ομάδες είναι από την επαρχία φέτος. Πόσο δύσκολο είναι αυτό για μια ομάδα που έχει βάλει στόχο την επιστροφή στη μεγάλη κατηγορία;
Σ.Β.: Αυτό είναι θετικό, το ότι η ομάδα θα έχει 12 αντιπάλους από την επαρχία, διότι θέλουμε το ποδόσφαιρο να είναι στην επαρχία και όχι στις πόλεις. Από την άλλη, δεν είναι θέμα δυσκολίας, είναι το πόσο σοβαρή είναι η ομάδα, τι κινήσεις έχει κάνει και ο στόχος είναι στα πόδια των παικτών και στα χέρια της διοίκησης.
Α.Π.: Υπάρχουν ομάδες φαβορί ή είναι νωρίς;
Σ.Β.: Για φαβορί δεν μπορούμε να μιλήσουμε, είναι πολύ νωρίς ακόμη, να κάνουν οι ομάδες προετοιμασία, να δούμε τις μεταγραφικές κινήσεις, και να δούμε στη συνέχεια τι έχει κάνει ο καθένας. Σίγουρα θα υπάρχουν κάποια φαβορί με τις ομάδες που υποβιβάστηκαν από την σούπερ λίγκα, όπως είμαστε και εμείς, και από εκεί και μετά όλα είναι ανοιχτά!
Α.Π.: Στην ομάδα έως σήμερα (Σάββατο) έχουν γίνει 7 μεταγραφές όλοι Έλληνες. Πόσο καλό είναι αυτό για έναν σύλλογο;
Σ.Β.: Αυτές ήταν οι εντολές των προπονητών, και δεν μπορώ εγώ να φέρω γνώμη. Από τη στιγμή που τους επέλεξε ο προπονητής, πιστεύω πως οι παίκτες πέρασαν από το «μικροσκόπιο» και πιστεύω πως έγιναν οι καλύτερες επιλογές, όμως όλοι θα κριθούμε από το αποτέλεσμα.
Α.Π.: Η χώρα μας περνάει οικονομική κρίση. Πώς βλέπετε τις έως τώρα μεταγραφές που έκαναν οι ομάδες της κατηγορίας;
Γ.Σ.: Οι περισσότερες ομάδες είναι συγκρατημένες στις μεταγραφές που έκαναν. Κάνουν κινήσεις μετρημένες Από απόψεως ποσότητας παικτών και από απόψεως οικονομικών δεδομένων. Από εκεί και μετά υπάρχουν και 4 ή 5 ομάδες που δεν τις επηρεάζει η κρίση και κάνουν κινήσεις με μεγάλη άνεση!
Α.Π.: Πέρσι ξεκίνησαν τα πλέι οφ και τα πλέι άουτ στη κατηγορία. Ήταν καλό αυτό το νέο μέτρο;
Σ.Β.: Στην αρχή ήταν θετικό,
αλλά όπως ήρθαν τα πράγματα στην κορυφή θεωρώ πως αυτό ήταν άδικο για τα πλέι οφ και για τα πλέι άουτ.
Δεν μπορεί μια ομάδα όλη τη χρονιά να έχει συμπληρώσει κάποιους βαθμούς και στο τέλος, με τη νέα βαθμολογία, ο εκτός να διεκδικεί την άνοδο. Όμως το θετικό ήταν ότι όλη τη χρονιά όλες οι ομάδες έχουν κάποιο στόχο και
δεν βλέπουμε τα περίεργα αποτελέσματα των προηγούμενων ετών.Α.Π.: Από φέτος
στην 18άδα θα αγωνίζονται 2 παίκτες κάτω των 21 ετών. Πόσο καλό είναι το μέτρο αυτό;
Γ.Σ.: Για μένα το μέτρο αυτό είναι πάρα πολύ καλό, γιατί δίνει τη δυνατότητα και το κίνητρο στους νεαρούς παίκτες του κάθε νομού, της κάθε πόλης οι παίκτες να προσπαθούν να πάρουν μια θέση στη δική τους ομάδα. Ακόμη τους δίνετε η δυνατότητα στις προπονήσεις να προσπαθούν για να πάρουν μια θέση στην δική τους ομάδα. Ακόμη τους δίνετε η δυνατότητα στις προπονήσεις να προσπαθούν για να πάρουν μια θέση στην αρχική 11άδα.
Α.Π.: Στην κατηγορία αγωνίζονται και στην
αρχική ενδεκάδα αγωνίζονται 6 Έλληνες και 5 ξένοι, πόσο καλό είναι το μέτρο αυτό, και αν οι Έλληνες θα πρέπει να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια;
Σ.Β.: Εγώ είμαι υπέρ των Ελλήνων παικτών και στην προηγούμενη ομάδα μου, τα δυο πρώτα χρόνια, στον Αγροτικό ,δεν είχαμε κανέναν ξένο παίκτη. Πέρσι είχαμε μόνο 3 παίκτες, γιατί αν δεν υπάρχει το ελληνικό στοιχείο δεν μπορεί να δέσει το υλικό. Όμως και οι ξένοι παίκτες, αν κρίνει ο προπονητής ότι χρειάζονται και είναι καλοί ποδοσφαιριστές και εγκλιματίζονται γρήγορα, αυτό είναι θετικό για το καλό της ομάδας.
Α.Π.: Το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται σε καλό δρόμο;
Γ.Σ.: Από το 2004 που κατακτήσαμε το Ευρωπαϊκό, βλέπω ότι σιγά-σιγά, χρόνο με το χρόνο, ένα σκαλοπατάκι ανεβαίνει και όπως είδαμε προσφάτως στο μουντιάλ και αν εξαιρέσουμε το πρώτο παιχνίδι, στα επόμενα δυο παιχνίδια έμεινα ευχαριστημένος.
Δεν μπορούσαμε να πετύχουμε κάτι παραπάνω, αυτό που μπορούσε, αυτό έκανε η Εθνική. Πιστεύω ότι είναι σε καλό δρόμο, και το πρωτάθλημα της σούπερ λίγκα να ανεβαίνει.
Α.Π.: Σταύρο, είσαι από τη Βόρεια Ελλάδα. Το ποδόσφαιρο σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι σε καλό επίπεδο;
Σ.Β.: Έχει δυο ομάδες στην σούπερ λίγκα (Ξάνθη και Καβάλα), και δυο στη Β΄ Εθνική (Πανθρακικό και Δόξα Δράμας). Νομίζω ότι θα μπορούσαν να είναι και περισσότερες όπως ήταν και ο Πανθρακικός πέρσι και αν ισοβαθμίσουμε το ποδοσφαιρικό επίπεδο με τη νότια Ελλάδα.
Α.Π.: Τι θέλετε να πείτε στους φιλάθλους του Πανθρακικού;
Γ.Σ.: Δεν θέλω να τους πως κάτι συγκεκριμένο,
ξέρω ότι είναι πολύ κοντά στην ομάδα, το είδα στον αγιασμό, δεν βάζουν κάτω το κεφάλι και θέλω να τους παρακαλέσω να μας βοηθάνε και εμείς θα κάνουμε το παν ώστε η ομάδα να επιστρέψει στην κατηγορία που έπαιζε πέρσι.
Σ.Β.:
Εγώ θέλω να είναι οι φίλαθλοι ο 12ος παίκτης μας, θα είναι όλοι κοντά μας, να έχουμε μια καλή πορεία, να παίζουμε καλό ποδόσφαιρο και τους καλούμε να μας συμπαρασταθούν.
Α.Π.: Η διοίκηση πόσο κοντά σας είναι;
Σ.Β.: Η διοίκηση ήταν ένας από τους λίγους που ήρθα στον Πανθρακικό. Μόλις ήρθα εδώ για να μιλήσω με κέρδισαν από το πρώτο λεπτό!
Και ο πρόεδρος και οι μεγαλομέτοχοι, όλο το διοικητικό συμβούλιο με κέρδισε με την συμπεριφορά τους και με έκανε να φορέσω γρήγορα την πράσινη φανέλα.
Α.Π.: Αν και την περίοδο αυτή η Κομοτηνή είναι άδεια από κόσμο και φοιτητές, πως την έχετε δει με μια πρώτη ματιά;
Γ.Σ.: Προσωπικά η πόλη μου αρέσει πάρα πολύ, κινείται σε χαμηλούς ρυθμούς όπως είναι ο δικός μου χαρακτήρας και το στυλ, και προσαρμόστηκα αμέσως και έτσι είναι και η δική μου πόλη, η Ρόδος.
Σ.Β.: Εγώ δεν έκανα και πολλά χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη(!) και είναι σαν να είμαι δίπλα στο σπίτι μου, όλα κυλάνε ωραία, οι αποστάσεις είναι πολύ κοντινές και δίχως να παίρνουμε αυτοκίνητο, όλα πάνε ωραία.
Στην οικογένειά μου πριν μια εβδομάδα ήρθε και ένα νέο μέλος η κόρη μου και με έκανε ακόμη πιο ευτυχισμένο.
Εμείς να ευχηθούμε ό,τι το καλύτερο για τους δύο παίκτες και να βοηθήσουν τη νέα τους ομάδα να επιστρέψει στη σούπερ λίγκα.
Aθλητικός ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣΥΓ .... Σταύρο να σου ζήσει η κόρη .... να είσαι γερός να την δεις και νυφούλα